Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Româncă atrasă în Spania cu promisiunea unui loc de muncă, obligată să se prostitueze: „Părea o conversație nevinovată și dintr-o dată m-am trezit într-un poligon"
WhatsApp
Asociația pentru Prevenirea, Reintegrarea și Îngrijirea Femeilor Prostituate sau APRAMP, este o organizație spaniolă dedicată sprijinirii persoanelor care suferă de exploatare sexuală, prostituție forțată și trafic. Instituția, cu care Andreea - o româncă atrasă în Spania cu promisiunea unui loc de muncă și apoi obligată să se prostitueze - colaborează, atrage atenția cu privire la pericolele care apar pe rețelele sociale, mai ales pe TikTok.

APRAMP lansează campania #TikTokTrata pentru informarea și conștientizarea adolescenților cu privire la rețelele sociale. "Dacă nu am fi trecut prin același lucru, nu am fi ajutat în același mod", spune una dintre victimele prostituției, atrase în Spania prin intermediul rețelelor sociale. 

Româncă atrasă în Spania cu promisiunea unui loc de muncă, obligată să se prostitueze

 

Andreea este una dintre femeile care au ajuns în Spania după ce a primit, pe Facebook, o promisiune pentru un loc de muncă. Odată ajunsă în țară, a constat că de fapt avea să fie obligată să-și vândă trupul. Românca a fost atrasă pe Facebook, dar în cazul ei nu a fost vorba de un străin, ci de o fostă colegă de școală. Acesta dispăruse de mult din viața ei, dar știa care sunt slăbiciunile ei și a abordat-o atunci când a început să-i scrie.

"Îi spuneam lucruri, dar el știa deja că aveam probleme cu familia, că situația mea financiară era foarte proastă.... A început să-mi spună că se află în Spania, că aici se pot face mulți bani și m-a invitat să vin. La început nu am venit, dar el a insistat foarte mult și, cum era o persoană pe care o cunoșteam, nu am crezut că ar fi capabil să mă trădeze", povestește Andreea pentru 20minutos.

„Părea o conversație nevinovată și dintr-o dată m-am trezit într-un poligon"

 

Dar a făcut-o și, odată ajunsă la Madrid, Andreea a aflat că slujba promisă de chelneriță nu exista. Bărbatul pe care ea îl credea prietenul ei a profitat de faptul că era singură, într-o țară necunoscută, a cărei limbă nu o vorbea, pentru a o obliga să lucreze ca prostituată într-o zonă industrială. Abia împlinise vârsta majoratului și a stat în acel iad până la 20 de ani. A fost amenințată cu privire la ce i s-ar putea întâmpla dacă se duce la poliție și cu privire la faptul că i-ar putea face rău familiei sale dacă nu se supune. 

"Dacă nu ar fi fost Facebook, nu ar fi putut să mă contacteze. Nu se afla în România și nu avea altă modalitate de a face acest lucru. Nu mi-am imaginat niciodată că aceasta ar putea fi o cale pentru ceva atât de grav. Era o aplicație în care aveam mulți prieteni, vecini, cunoștințe... Postam fotografii, ne distram... Părea o conversație nevinovată și deodată m-am trezit într-un poligon. Te întrebi ce s-a întâmplat și nu înțelegi nimic", povestește această supraviețuitoare, care este și mediator la unitatea mobilă a APRAMP. 

Racolarea pe rețelele sociale,  tendință ascendentă în timpul pandemiei Covid

 

Izolarea decretată în primele luni ale pandemiei i-a determinat pe proxeneți să intensifice recrutarea victimelor lor prin intermediul rețelelor sociale. Izolarea la domiciliu a trecut, dar tendința acestui mod de operare este în creștere. "De ce ar ieși să caute femei sau să călătorească în alte țări, cu munca și cheltuielile pe care le implică acest lucru, dacă le au la îndemână cu un simplu click. În plus, prin intermediul rețelelor sociale, această afacere este și mai invizibilă", adaugă Ana María Estévez, mediator social și coordonator APRAMP.

Riscul era deja prezentat de Facebook, dar formatul Instagram și TikTok, care au adus cu ele videoclipuri live, l-a sporit. "Sunt oferite mai multe informații decât ar putea oferi doar o fotografie și, în plus, sunt aplicații care se adresează profilurilor mai tinere. TikTok atrage în special multe fete minore", adaugă Beatriz Sevilla. Este un lucru care s-a întâmplat deja cu camerele de chat la începutul internetului, dar acum capacitățile tehnologice de a investiga viața oricui sunt mult mai mari. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel