Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român ucis în Italia, într-o regalare de conturi mafiotă: Adrian a încasat 13 gloanțe și a fost aruncat într-o canalizare. Procesul crimei, reluat
WhatsApp
Procesul pentru uciderea în 2014 a românului Nicolas Adrian Giuroiu a fost reluat. Cei doi inculpați sunt frații Angelo și Salvatore Travali, acuzați de răpirea românului și complicitate la omor. Tânărul a fost ucis într-o reglare de conturi de tip mafiot. După 8 ani de la comiterea faptelor, procesul a fost reluat, la Roma.

Potrivit procurorilor din Roma, frații Angelo și Salvatore Travali se aflau în fruntea asociației de tip mafiot care a făcut ravagii în Latina în ultimul deceniu al secolului trecut. De fapt, cei doi, alături de alți aproximativ treizeci de inculpați, vor trebui să se confrunte cu procesul mamă, adică cel care a decurs din ancheta "Reset" și în care se contestă asocierea cu mafia. Prima audiere este programată pentru data de 30 iunie.

Gruparea este judecată în două dosare diferite: unul pentru asociere mafiotă care vizează infracțiunile de trafic de droguri, șantaj etc. - așa-zisul clan Travali; Un alt dosar tratează procedura de omor cu circumstanța agravantă mafiotă - doar în sarcina celor doi frați Travali: respectiv asasinarea lui Giuroiu.

Românul de 28 de ani, Nicolas Adrian Giuroiu, fără antecedente penale, rezident la Formello, a fost găsit într-un canal, cu 13 gloanţe în corp şi cu câteva greutăţi legate pentru a se scufunda. Dispărut de şase zile, Giuroiu a ajuns în capcana născocită tocmai de una dintre fetele pe care voia să le constrângă să se prostitueze. Tânăra era iubita unuia dintre frații Ranieri. În urma anchetelor a reieşit că Giuroiu, după ce a fost răpit,  a fost dus într-o locație necunoscută, împuşcat în picioare şi braţe cu pistoale şi ucis apoi cu un foc de armă în inimă. Cadavrul a fost transportat în localitatea Olmobello în apropiere de Cisterna di Latina şi a fost ascuns într-un rezervor de canalizare pentru a nu fi găsit.

Frații Salvatore - cheie în uciderea românului

 

Potrivit anchetatorilor și procurorilor din Roma, Angelo Travali și fratele său Salvatore au dorit să-și demonstreze forța în zonă, arătând că au la dispoziție arme și muniție și că dețin controlul asupra activităților infracționale din Latina. Giuroiu care își conducea mașina, a fost izbit în Borgo Sabotino de mașina în care se aflau autorii crimei.

Aceștia au tras asupra lui 13 focuri de armă cu un revolver magnum și un pistol semiautomat: trei dintre focuri ar fi fost cele fatale. Ulterior, cadavrul a fost aruncat pe un teren din Cisterna. Motivul crimei ar fi fost de natură sentimentală: de fapt, Giuroiu ar fi obligat două tinere de origine română să se prostitueze, fete care, la momentul faptelor, erau împreună cu cei doi frați Ranieri.

Anterior, Graziano Grazioli fost acuzat de infracțiunea de ascundere a unui cadavru, cadavrul românului fiind găsit pe terenul său. Acum, frații Angelo și Salvatore Travali sun considerați a fi răpitorii șoferului român de camion Giuroiu, ucis de Mirko Ranieri în complicitate cu fratele său Manuel Ranieri și cu celălalt român Adrian Ginca  - toți trei fiind deja condamnați definitiv ca autori ai crimei.

Român ucis în Italia, într-o regalare de conturi mafiotă

 


Există două acte pe care se bazează ancheta: dosarul judiciar care datează din martie 2014, când uciderea lui Giuroiu a fost investigată de carabinierii din Cisterna (cadavrul românului a fost găsit, așa cum am menționat, pe un teren agricol aparținând lui Grazioli) și un proces-verbal întocmit de anchetatorii din Latina care datează din februarie 2020 (în cadrul anchetei mai ample numită "Reset".

După cum a explicat inspectorul adjunct de poliție, smart-ul alb al lui Travali a fost filmat de o cameră poziționată pe Strada Alta, nu departe de centrala nucleară Borgo Sabotino. Crima lui Giuroiu a avut loc, de fapt, în după-amiaza zilei de 8 martie 2014, pe Via Macchiagrande, în Borgo Sabotino: mașina victimei de naționalitate română a fost izbită de un alt autoturism în care se aflau cei doi Ranieri și Adrian Ginca, după care Giuroiu a fost prins și transferat într-o altă mașină. Potrivit reconstituirii anchetatorilor, românul a fost ucis în aceeași seară, iar cadavrul său a fost ascuns într-un rezervor de canalizare pe terenul lui Grazioli.

În acea după-amiază brutală de 8 martie de acum opt ani la ora 16.31 și 38 de secunde, sunt filmate două mașini pe șosea, o Toyota condusă de Giuroiu și o Dacia condusă de unul dintre cei doi frați Ranieri. La un moment dat, cele două mașini părăsesc spectrul vizual al videoclipului și reapar în direcția opusă. Prin urmare, scena de ciocnire este în afara spectrului vizual.

Procesul crimei, reluat după 8 ani

 

În anul 2020, analizând videoclipul, vedem că sunt 2 mașini urmate de un Smart alb după aproximativ 4 minute: la 16.35 și 49 de secunde mai exact. Iar acel Smart alb era al lui Angelo Travali, pentru că, după cum a explicat polițistul, acesta a fost oprit de carabinieri de două ori la câteva zile după crimă.

Cu toate acestea, mașina lui Travali a fost reperată de carabinierii din Cisterna, care investigau un alt caz numit "Arco" (o maxi operațiune antidrog între zonele Lepini și Latina), în fața casei brokerului de trafic de droguri Gianluca Ciprian (implicat și el în cazul "Reset"). Mașina lui Angelo Travali a fost filmată de camera care se afla în casa lui Ciprian și, în acel 19 martie 2014, cei doi s-au trezit vorbind, captați de microfoanele anchetatorilor carabinierilor, despre crima lui Giuroiu. Cei doi au comentat declarațiile făcute atunci, în timpul interogatoriului, de Adrian Ginca, care a recunoscut practic crima lui Giuroiu și a permis găsirea cadavrului (în anii care au urmat, Ginca, după ce a fost condamnat, a spus că a fost forțat de poliție să mărturisească și din acest motiv este judecat pentru calomnie).

Adrian a încasat 13 gloanțe și a fost aruncat într-o canalizare

 


Ciprian, demonstrând că era conștient de pericolul situației, i-a spus lui Travali că dacă îl "pun la punct" pentru complicitate la omor, riscă mai mult de 15 ani. O conversație între cei doi este considerată foarte importantă de către procurorul de caz deoarece, în ea, se face referire în mod explicit la diferite circumstanțe legate de uciderea românului: în primul rând, este menționată crima în sine; este menționată una dintre cele două fete românce pentru care s-a comis crima în sine; în sfârșit, este menționat avocatul Amleto Coronella care, la momentul evenimentelor, îl apăra pe Ginca care mărturisise faptele. Tocmai avocatul Coronella este ținta lui Travali și Ciprian, deoarece, potrivit lui Palletta, "în loc să ne avertizeze, l-a dus pe Ginca la procuratură pentru a face pe infamul".

Procesul a fost amânat pentru 27 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel