Curtea de Casație din Torino a confirmat pedepsele cu închisoarea pentru cei doi antreprenori italieni: 7 ani de închisoare pentru Vittorio Opessi de 56 de ani, din Venaria, și 4 ani pentru inginerul în construcții Antonino Marino, de 55 de ani, din Mathi. Acesta din urmă a fost condamnat la 6 ani și două luni, dar i s-a prescris infracțiunea de tăinuire a unui cadavru. Cei doi au respins întotdeauna acuzațiile, dar acum pedepsele lor sunt definitive., potrivit primailcanavese.it.
Mihai Iștoc avea 45 de ani când viața i-a fost curmată după căzătură de la înălțime de pe un șantier din Torino, unde își găsise un loc de muncă la negru, la o firmă de construcții deținută de cei doi cetățeni italieni. Era iunie 2009 când bărbatul a decedat, dar adevărul avea să iasă la iveală patru ani mai târziu.
În timp ce spărgea un zid la înălțime, Mihai a căzut de pe schelă, căzătura fiindu-i fatală. Un alt român a fost cel care l-a găsit pe Mihai fără viață. Acesta însă i-a anunțat pe patronii italieni care au venit rapid pe șantier și au început să-l intimideze pentru a-l convinge să plece fără să spună nimănui despre cele întâmplate: „L-am găsit pe pământ mort, cu capul spart și ciocanul pneumatic lângă el. I-am sunat pe Opessi și Marino. Mi-au spus să uit totul ... ", a declarat martorul român în fața instanței.
Cei doi italieni aveau deja planul făcut: i-au pus cadavrul pe o canapea pe care au aruncat-o apoi cu tot cu corpul neînsuflețit al muncitorului român la o groapă de gunoi situată la vreo 60 de kilometri de locul tragediei, în pădurea Montafia, un oraș din provincia Asti. Aici, el a fost găsit după câteva săptămâni de doi vânători italieni. Cum cadavrul era complet desfigurat, identificarea corpului s-a făcut cu dificultate, abia după 4 ani autoritățile italiene au putut să-i anunțe familia din România.
După ce au stabilit identitatea victimei, anchetatorii au continuat cercetările și astfel au ajuns la cei doi antreprenori italieni pentru care Mihai Iștoc lucrase și care i-au aruncat corpul fără viață la gunoi, fără a-i anunța familia sau autoritățile. În acești și-au aflat pedepsele în prima instanță, dar după numeroase contestări, aia acum acestea au rămas definitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News