Bărbatul, care are o condamnare de 10 ani de închisoare, era căutat din 2010. 'La data de 29 ianuarie a.c., în urma schimbului de informaţii realizat de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba - Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroul Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - I.G.P.R. cu Biroul Sirene Spania, a fost depistat, în localitatea Tarragona, Spania, un bărbat, de 50 de ani, din judeţul Alba, urmărit internaţional din categoria MOST WANTED, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minor sub forma exploatării sexuale', se menţionează în comunicatul remis Agerpres de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.
Potrivit IPJ Alba, în 7 octombrie 2010, Biroul Sirene România a introdus o semnalare în Sistemul de Informaţii Schengen pe numele bărbatului, solicitându-se arestarea acestuia în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare emis de către Tribunalul Alba, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minor sub forma exploatării sexuale.
'În fapt, în perioada noiembrie 2004 - octombrie 2005, bărbatul, împreună cu un alt cercetat, au recrutat, cazat sau primit prin fraudă ori înşelăciune mai multe persoane de sex feminin, atât majore cât şi minore, în scopul exploatării sexuale a acestora. Pentru faptele comise, cel în cauză a fost condamnat la 10 ani de închisoare', precizează IPJ Alba.
În prezent, sunt îndeplinite procedurile judiciare pentru punerea în executare a mandatului european de arestare, mai arată sursa citată.
Potrivit unor surse, este bărbatul în cauză este Claudiu Gheorghe P., din județul Alba.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit, recent, despre fenomenul fugarilor. Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional, a spus ministrul.
„Pentru aducerea în țară a unui fugar, statul cumpără 3 bilete de avion. La care se adaugă costurile diurnei și ale cazării ofițerilor de poliție implicați în preluarea persoanei căutate. (...)
Ar putea fi textul unei probleme simple de matematică. Însă este realitatea.
În 2021, statul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei pentru aducerea în țară a fugarilor. În 2022, peste 8,6 milioane de lei. Anul trecut suma a urcat la peste 10 milioane de lei. Dar anul acesta vom avea o lege, potrivit căreia fugarul plătește costurile aferente aducerii lui în țară.
Proiectul de lege a fost pus marți în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției. Fenomenul fugarilor trebuie stopat! Pedeapsa trebuie executată în țară!“, a scris ministrul Justiției, Alina Gorghiu, luna aceasta, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News