Datele puse la dispoziție de ISTAT sunt cele din luna octombrie a anului trecut: dacă la nivel național scăderea față de primele zece luni din 2021 este de 2,6%, regiunile din Centru arată -6% și doar Roma se apropie de -10%.
Luate împreună, aceste cifre ar proiecta un flux absolut de nașteri pentru întregul an de aproximativ 390.000 de nașteri, cu aproximativ 10.000 mai puține decât anul trecut, conform Il Messaggero.
Pe scurt, se pare că tendința negativă care a început după 2008 și a continuat chiar și după cea mai neagră perioadă a pandemiei nu este menită să se oprească, în ciuda unei oarecare recuperări - în ultimele luni ale anului 2021 - a nașterilor amânate anterior. O hemoragie care a redus numărul de copii născuți în Italia cu aproximativ 180.000, cu o scădere cumulată în 13 ani în valoare de peste 30 de procente.
Deja acest procentaj global, care la nivel european ne oferă recordul negativ al natalității, nu era omogen de la nord la sud. Regiunile din Centru (din punct de vedere administrativ, acestea includ Toscana, Umbria, Marche și Lazio) au înregistrat o scădere mai accentuată în acea perioadă, depășind 34%. În afară de micul Val d'Aosta, în aceeași perioadă lucrurile au stat mai rău doar în Sardinia.
În acest context, și Roma a înregistrat o scădere vizibilă, de aproape 35%. Să ne uităm puțin la valorile absolute: dacă în 2008 se nășteau în capitală 27.603 copii, în 2021 totalul a scăzut sub 18.000. Între lunile ianuarie și octombrie ale anului care tocmai s-a încheiat, se pare că a avut loc o accelerare, cu o nouă reducere de 9,7% care s-a resimțit în special în ultimele două luni luate în considerare: în octombrie, numărul total de nașteri s-a oprit puțin peste pragul de 1.000, iar cifra finală pentru 2022 nu ar trebui să fie cu mult peste 16.000.
Desigur, trebuie avut în vedere faptul că datele în cauză sunt provizorii și pot fi supuse unor revizuiri semnificative, dar tendința este absolut clară. Scăderea puternică a nașterilor în centru este însoțită de un rezultat în nordul țării în linie cu media națională (deși diferențiat în cadrul acesteia) și de un sud care se menține în mod substanțial.
Este încă prea devreme chiar și pentru a identifica nu numai tendințele teritoriale, ci și alte tendințe, legate, de exemplu, de posibilele diferențe între orașe și alte zone. Cu toate acestea, pot fi observate unele indicii în acest sens: de exemplu, comparând datele pentru Napoli, negative cu peste 3 procente, cu cele din Campania, care, pe de altă parte, arată o redresare generală. În timp ce Milano, care a înregistrat o scădere mult mai mică (mai puțin de 20%) între 2008 și 2021, a înregistrat o scădere de 2,9% în ultimul an, cu puțin peste cea a Lombardiei în ansamblu.
În orice caz, natalitatea are consecințe grave mai mult sau mai puțin peste tot: dacă în zonele interioare, de exemplu în zonele muntoase din Apenini, duce la o depopulare care riscă să se transforme în deșertificare, chiar și în zonele mai dense afectează progresiv organizarea școlară, consumul și tendințele economice.
În perspectivă, aceasta schimbă peisajul social și subminează rezistența statului social. Cealaltă față a monedei este îmbătrânirea populației, un fenomen pozitiv în sine, deoarece derivă dintr-o longevitate mai mare, dar care necesită o reorganizare profundă a serviciilor publice și a societății în ansamblu.
În Roma, procentul de locuitori cu vârsta de 65 de ani și peste este de aproximativ 23 %, puțin sub cifra națională, dar în creștere puternică. În mod simetric, ponderea copiilor cu vârsta de până la 14 ani este de puțin sub 13%, o cifră de asemenea în linie cu media italiană.
Prognozele demografice elaborate de Istat și la nivel municipal prevăd o subțiere a populației de vârstă școlară care se apropie de șaizeci de mii de persoane până în 2031 - pentru Capitală. Cu o reducere consecventă a numărului de clădiri și de profesori. Dar este greu de imaginat că o astfel de transformare nu va avea și alte efecte, mai puțin vizibile, dar poate mai profunde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News