Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Risc de avalanșă la nivel maxim, în masivul Făgăraș
WhatsApp
Până miercuri seară, la ora 20.00, în Munţii Făgăraş este risc maxim de producere a unor avalanşe. Salvamontiștii sunt în alertă.
Avalanșă mare în România. Sursa foto: facebook/Andrei Mitrea, Sebastian Big

Şi în alte zone montane este risc însemnat ca straturile de zăpadă să se disloce, vizaţi fiind Munţii Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi Bucegi, unde riscul de avalanşă este cotat cu patru, pe o scară de la unu la cinci.

În maivul Făgăraș, la peste 1800 m, deși s-a mai tasat ușor, stratul de zăpadă pulver depus în ultimele zile va rămâne însemnat, depășind 70-80 cm; zăpada va avea rezistență scăzută și o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt. În zona crestelor, sunt plăci de vânt mai vechi, acoperite de zăpada depusă recent. Pe văi și în zonele adăpostite, se mențin depozitele însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale.

Risc de avalanșă la nivel maxim, în masivul Făgăraș

 

Stratul vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

În continuare, datorită structurii fragile și puțin rezistente a zăpezii, vor fi condiții de declanșare spontană a avalanșelor de dimensiuni medii și mari, prin ruperea și alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea însemnat. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșării fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Prognoza până la ora 20.00

 

Vremea s-a menținut geroasă noaptea și dimineața, precum și ziua la altitudini de peste 1500 m. Cerul a fost temporar noros, variabil în partea a doua a intervalului în masivele din vest. Local în Carpații Meridionali și Orientali a nins slab. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări de 80-90 km/h pe creste, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada și depunând-o în zonele adăpostite și pe văi. S-a semnalat ceață asociată şi cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă a scăzut în aproape întreaga arie montană, cu excepția părții estice a Carpaților Orientali, unde a nins și s-au depus câțiva centimetri de zăpadă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel