Publicitate
Asan la ferma la care lucrează
Este oficial. Autoritățile britanice au început deportările românilor din Regat. Pe data de 1 noiembrie, primul român care va fi expulzat ca urmare a Brexit este Asan, un tânăr cu dizabilități, în vârstă de 24 de ani. Acesta a fost ajutat să se integreze în orașul Southampton de către mai multe organizații neguvernamentale, dar Reprezentanții Ministerului de Interne nu au ținut cont de problemele cu care se confruntă Asan și au decis deportarea lui în România.
Povestea lui Asan, așa cum este cunoscut de către britanici, este de-a dreptul tulburătoare și a fost deja prezentată pe larg de către cele mai importante posturi de televiziune și ziare din UK. Încă de la naștere băiatul a fost abandonat într-un orfelinat, după care a trăit pe străzi, iar în iunie 2014 a ajuns în Marea Britanie ca victimă a traficanților de carne vie. A fost salvat de către reprezentanții unui ONG din Birmingham, iar din 2015 locuiește în orașul Southampton.
Asan și voluntarii ONG-ului Mencap
De atunci, a fost integrat în programul special al primăriei prin intermediul căruia și-a găsit un loc de muncă și a început să învețe să citească și să vorbească corect limba engleză. Nu în ultimul rând a devenit la rândul său un membru activ al mai multor proiecte realizate de diferite organizații neguvernamentale. Numele de Asan i-a fost dat de către cei care l-au salvat din mâinile traficanților, întrucât băiatul nu știa să spună cum îl cheamă.
În urmă cu 4 zile, imediat după ce decizia de expulzare a lui Asan a fost făcută publică de către Ministerul de Interne, o amplă campanie de strângere de semnături pentru salvarea acestuia a fost lansată în mediul online și nu numai.
Asan la centrul de reintegrare
Alex Illes, directorul Mencap, unul dintre cele mai mari ONG-uri specializate în sprijinirea persoanelor cu handicap din Marea Britanie le-a declarat jurnaliștilor că “decizia Ministerului de Interne este nedreaptă. Noi ca și ONG nu am fost consultați și suntem convinși că dreptul lui Asan la o viață normală a fost încălcat.”
La rândul său, Meg Sherman, cea care a lansat petiția online „Salvați-l pe Asan” a declarat că “deportarea distruge vieți. Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu așa rezolvăm problemele și ne îndeplinim agenda politică. Nu trebuie să se joace cu viața lui Asan și avem dreptul de a ne învinovăți vecinii pentru greșelile lor”.
Asan le-a declarat jurnaliștilor că decizia luată de autorități este nedreaptă și că perioada pe care a petrecut-o până acum în Marea Britanie a fost cea mai frumoasă din viața sa.
La rândul său, un reprezentant al Primăriei din Southampton le-a declarat jurnaliștilor: “nu pot să comentez situații individuale. În general, în cazul cetățenilor care nu s-au născut aici sau nu locuiesc cu forme legale în oraș, consiliul local efectuează o evaluare completă a drepturilor de care persoana beneficiază pentru a stabili dacă este necesară implicarea autorităților în situația în care drepturile acesteia nu sunt respectate. Și atunci, când este cazul, vom folosi fonduri publice în acest scop. De asemenea, dorim să precizăm că noi colaborăm cu Ministerul de Interne în cadrul proiectului de returnare voluntară a migranților și dorim să ne asigurăm că la final, persoanele vizate de acest program vor ajunge în țările de origine pentru a fi alături de familiile lor ori de câte ori este cazul. ”
În urma deciziei luate de către Ministerul de Interne, Home Office, Asan urmează să fie deportat în România pe data de 1 noiembrie. Cazul este cu atât mai revoltător cu cât la începutul lunii octombrie, un oficial britanic, E.S. Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la București a dormit o noapte pe stradă alături de alți voluntari, ca să înţeleagă ce înseamnă să trăieşti sub cerul liber, de pe o zi pe alta şi să depinzi de ajutorul celor din jur.
Puteți să îl ajutați pe Asan semnând PETITIA, lansată de organizațiile neguvernamentale.
UPDATE!!! Asan a refuzat să se urce în avion!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News