Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rețeta originală de tuslama, un fel arhaic de mâncare din zona Dobrogei
WhatsApp
Deși a suferit câteva transformări importante de când a fost adoptată din bucătăria turcească, tuslamaua a fost timp de mulți ani unul din felurile de mâncare extrem de apreciate de români. Similară cu ciorba de burtă, tuslamaua este considerat un preparat nobil.
Rețeta originală de tuslama, un fel arhaic de mâncare din zona Dobrogei

Rețeta originală de tuslama reprezintă o parte din moştenirea gastronomică turcească a Dobrogei, un fel de mâncare arhaic diferit de populara ciorbă de burtă, deşi ingredientele sunt foarte semănătoare. Reţeta de tuslama a suferit câteva transformări după ce a intrat în bucătăria românească, smântâna sau hreanul fiind adaosuri autohtone, în condiţiile în care în varianta originală era folosit iaurt.

Ingrediente

 

- 500 g burtă de vită

- un picior de vițel

- 300 ml supă de vită

- 200 ml smântână

- 2 lingurițe faină

- 2 cepe

- 2 morcovi

- 1 păstârnac

- un ou

- 4-5 căței de usturoi

- ulei, sare și piper

Mod de preparare

 

Tuslamaua este un fel de ciulama din burtă de vită și picior de vită, adică o mâncare făcută din burta fiartă și supa din oase de vită cu legume, îngroșată cu puțină faină și ou. Se prepară relativ ușor, iar dacă avem burta deja fiartă atunci când ne apucam de gătit, atunci putem spune că rețetă se prepară și foarte rapid.

Punem la fiert burta de vită și piciorul de vită. Când carnea a început să se înmoaie, punem ceapa, morcovii și păstârnacul. Le fierbem până se desprinde carnea de pe os și scădem zeama cât e nevoie. Scoatem din apă burta și carnea.

Punem la foc o cratiță cu câteva linguri de ulei și adaugăm doi caței de usturoi tocați. Amestecam și, atunci când simțim că usturoiul începe să elibereze aroma, punem burta de vită fiartă și tocată fășii de câțiva centimetri. Ținem burta la foc mediu timp de câteva minute, timp în care preparam un amestec dintr-un ou, 200 ml de smântână, doua lingurițe de faina și 200 ml din supa de vită pe care am obținut-o fierbând piciorul de vită.

Amestecam foarte bine ingredientele, asigurându-ne că nu rămân cocoloașe de faina și apoi turnăm totul peste fășiile de burtă.

Lăsăm tuslamaua să fiarbă aproximativ zece minute, apoi condimentăm mâncarea cu sare și piper după gust și oprim focul.

La final, dacă ți se pare că tuslamaua este prea groasă, o poți subția cu puțină supă, sau, dacă nu mai ai, cu puțină apă călduță.

În momentul în care se servește tuslamaua de burtă, se adaugă puțin usturoi pisat și puțină zeamă de lămâie. 

Poftă bună!

Vezi și: Parmigiana de cartofi - o rețetă din Italia pe care o vei face pregăti din nou și din nou

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
pixel