Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reţea care ajuta femeile migrante însărcinate să rămână legal în Marea Britanie, dezvăluită de BBC. „Tații“ primeau câte 10.000 de lire
WhatsApp
O investigaţie BBC a descoperit o modalitate de imigrare, prin care femei imigrante însărcinate plătesc mii de dolari unor bărbaţi britanici pentru a se declara taţii copiilor acestora pe certificatul de naştere.

În consecinţă, copiii primesc statut de cetăţean britanic, iar mamele pot rămâne în ţară în mod legal.

Investigaţia a descoperit agenţi care operează pe tot teritoriul Marii Britanii, care găsesc bărbaţi britanici pentru a se da drept taţi. O femeie a afirmat că a ajutat mii de femei migrante în acest fel. O alta a prezentat jurnaliştilor BBC un bărbat britanic, care urma să primească 8.000 de lire, pentru a declara paternitatea.

Avocaţii pentru migraţie au declarat că acest tip de fraudă este foarte răspândit, dar este dificil de depistat, potrivit BBC, titrează Rador. 

Unor bărbați din Marea Britanie li se oferă până la 10.000 de lire sterline pentru a-și adăuga numele pe certificatele de naștere - permițând astfel copilului să obțină cetățenia britanică și oferind mamelor o cale de rezidență.

Reţea care ajuta femeile migrante însărcinate să rămână legal în UK, dezvăluită de BBC

 

Escrocii se folosesc de Facebook pentru a face reclamă pentru afaceri și susțin că au ajutat mii de femei în acest fel. Facebook spune că un astfel de conținut este interzis de regulile sale.

Ancheta, realizată de BBC Newsnight, a constatat că frauda se întâmplă în diferite comunități din Marea Britanie. Aceasta a descoperit agenți care operează în Marea Britanie și care găsesc bărbați britanici care să fie părinți falși.

Un investigator a mers sub acoperire, dându-se drept o femeie însărcinată care se afla ilegal în Marea Britanie, și a vorbit cu persoane care oferă aceste servicii.

Afacerea, răspândită pe Facebook

 

Un agent, cunoscut sub numele de Thai, i-a spus că are mai mulți bărbați britanici care ar putea juca rolul de tați falși și i-a oferit un "pachet complet" pentru 11.000 de lire sterline. El a descris procesul ca fiind "foarte ușor" și a spus că "va face totul" pentru a obține un pașaport britanic pentru copil.

Thai, care nu și-a făcut reclamă pe Facebook, a spus că ar fi inventat o poveste convingătoare pentru a reuși să păcălească autoritățile. El i-a prezentat investigatorului sub acoperire un bărbat britanic pe nume Andrew, despre care a spus că se va da drept tată. Andrew urma să primească 8.000 de lire sterline din taxa totală.

În timpul întâlnirii lor, Andrew și-a arătat pașaportul pentru a dovedi că este cetățean britanic. De asemenea, a făcut selfie-uri cu cercetătorul. BBC nu a plătit niciun ban agenților care au oferit serviciul de tată fals. Când Thai a fost confruntat ulterior cu privire la implicarea sa în această afacere, a negat orice abatere și a spus că "nu știa nimic despre asta".

Un alt agent, care se numește Thi Kim, a susținut că a ajutat mii de femei migrante însărcinate. Ea a spus că ar putea să le ofere un bărbat britanic și că ar costa "zece mii pentru tată", onorariul ei fiind de 300 de lire sterline. "Toți bărbații pe care îi folosesc s-au născut aici și nu s-au mai înregistrat niciodată pentru niciun copil", a declarat Thi Kim investigatorului.

Avocat: Escrocheria tatălui fals este "incredibil de elaborată"

 


Escrocheria tatălui fals este descrisă ca fiind "incredibil de elaborată" de către avocatul specializat în imigrație Ana González. "Este foarte sofisticată, incredibil de dificil de polițiat", spune ea. "Într-un fel, este doar o dovadă a cât de disperate sunt aceste femei și cât de mult sunt dispuse să meargă până la capăt pentru a-și asigura dreptul de a rămâne în Marea Britanie. Dacă o femeie migrantă se află în Marea Britanie în mod ilegal și dă naștere unui copil al cărui tată este un cetățean britanic sau un bărbat cu permis de ședere pe termen nelimitat, copilul este automat britanic prin naștere. Mama poate solicita apoi o viză de familie, care îi va da dreptul de a rămâne în Regatul Unit - și poate solicita cetățenia în timp util. Această regulă este menită să protejeze copiii, nu să ofere vize femeilor care nu au acte în Marea Britanie", explică González. "Nu este o portiță de scăpare. Nu ar trebui să fie văzută ca atare".

BBC nu a putut estima amploarea fraudei, deoarece Ministerul de Interne nu a putut furniza date privind numărul de cazuri pe care le-a investigat. De asemenea, nu publică date privind numărul de vize acordate pentru părinții din afara Marii Britanii care au copii britanici.

Cu toate acestea, anul trecut au fost acordate 4.860 de vize de familie pentru "alte persoane aflate în întreținere" - o categorie care îi include pe cei care solicită să rămână în Regatul Unit în calitate de părinți ai unor copii britanici. Furnizarea deliberată de detalii false pe un certificat de naștere este o infracțiune penală.

Ministerul de Interne a declarat pentru BBC că a luat măsuri pentru a preveni și detecta fraudele în domeniul imigrației prin utilizarea certificatelor de naștere false.

Ancheta Newsnight a descoperit că practica ilegală este anunțată pe scară largă pe unele grupuri vietnameze de pe Facebook pentru cei care își caută un loc de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel