Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reportaj Reuters de pe front: soldații ucraineni sunt depășiți numeric, nu mai au muniție și sunt epuizați
WhatsApp
Pe măsură ce războiul din Ucraina intră în al treilea an, infanteria Brigăzii 59 se confruntă cu o realitate sumbră: lipsa soldaților și a muniției pentru a rezista invadatorilor ruși.
Soldații ucraineni se confruntă cu un nou adversar: tranșeele noroioase

Un comandant de pluton care își poartă semnalul de apel „Tygr” a estimat că doar 60-70% din cei câțiva mii de oameni din brigadă la începutul conflictului mai servesc încă. Restul au fost uciși, răniți sau au demisionat din motive precum vârsta înaintată sau boli, potrivit unui reportaj Reuters.

Pierderile grele suferite în mâinile forțelor rusești au fost amplificate de condițiile groaznice de pe frontul de est, cu solul înghețat transformându-se în noroi dens în temperaturi neobișnuit de calde.

"Vremea este ploaie, ninsoare, ploaie, ninsoare. Oamenii se îmbolnăvesc cu gripă simplă sau angină ca urmare. Sunt scoși din acțiune pentru o vreme și nu este nimeni să-i înlocuiască”, a declarat un comandant de companie din brigadă cu semnalul de apel „Limuzyn”. „Cea mai gravă problemă în fiecare unitate este lipsa oamenilor.”

În pragul celei de-a doua aniversări a invaziei sale din 24 februarie, Rusia lui Vladimir Putin este în ascensiune într-un conflict care combină lupta de tranșee de uzură, care amintește de Primul Război Mondial, cu războiul dronelor de înaltă tehnologie care trimite zeci de mii de dispozitive pe cerul deasupra Ucrainei.

Moscova a făcut câștiguri mici în ultimele luni și a revendicat o victorie majoră în weekend când a preluat controlul asupra orașului Avdiivka, din regiunea intens contestată Donetsk. Un purtător de cuvânt al Brigăzii 3 Separate de Asalt, una dintre unitățile care a încercat să apere orașul, a declarat că apărătorii erau depășiți numeric în raport de șapte la unu.

razboi-ucraina-armament-bun-soldati

Rușii îi depășesc pe ucraineni în raport de 7 la 1

 

Reuters a vorbit cu peste 20 de soldați și comandanți din unitățile de infanterie, drone și artilerie de pe diferite secțiuni ale frontului de 1.000 de kilometri din estul și sudul Ucrainei.

Deși încă motivați să lupte împotriva ocupației rusești, ei au vorbit despre provocările de a ține piept unui inamic mai mare și mai bine aprovizionat, deoarece sprijinul militar din Occident încetinește, în ciuda solicitărilor de mai mult din partea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

Un alt comandant din Brigada 59, care a dat doar prenumele său Hryhoriy, a descris atacuri necruțătoare din grupuri de cinci până la șapte soldați ruși care ar avansa până la de 10 ori pe zi în ceea ce el a numit „atentate cu carne” - foarte costisitoare pentru ruși, dar și o amenințare majoră pentru trupele sale.

„Când una sau două poziții defensive luptă împotriva acestor atacuri toată ziua, băieții obosesc”, a spus Hryhoriy în timp ce el și oamenii săi epuizați au avut parte de o scurtă rotație din fața liniilor din fața orașului Donețk ocupat de ruși, în estul țării.

„Armele se strică și dacă nu există nicio posibilitate de a le aduce mai multă muniție sau de a le schimba armele, atunci înțelegeți la ce duce asta.”

Ministerele ucrainene și ruse ale apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii privind starea liniilor de front și modul în care ambele părți intenționează să continue războiul până la sfârșitul anului.

razboi-ucraina-armament

Ucraina caută soldați și muniție

 

Kievul se bazează în mare parte pe bani și echipamente din străinătate pentru a-și finanța efortul de război, dar cu 61 de miliarde de dolari în ajutor american blocat de certurile politice din Washington, este mai expus ca niciodată de la începutul invaziei.

Un soldat care servește într-o unitate de artilerie cu rachete GRAD, al cărui indicativ este "Skorpion", a declarat că lansatorul său, care folosește muniție de concepție sovietică deținută de puțini dintre aliații Ucrainei, funcționează acum la aproximativ 30% din capacitatea maximă.

"Nu mai sunt la fel de multe muniții străine", a spus el. 

Stocurile de obuze de artilerie sunt, de asemenea, reduse din cauza incapacității țărilor occidentale de a ține pasul cu ritmul livrărilor pentru un război de lungă durată. Pe lângă pauza de aprovizionare din SUA, UE a recunoscut că va furniza Ucrainei doar 500.000 de obuze din milionul promis.

Michael Kofman, cercetător senior și specialist în armata rusă la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank cu sediul la Washington, a estimat că artileria Rusiei trage de cinci ori mai mult decât cea a Ucrainei, o cifră pe care Hryhoriy din Brigada 59 a dat-o și el.

"Ucraina nu primește o cantitate suficientă de muniție de artilerie pentru a-și satisface nevoile defensive minime și aceasta nu este o situație sustenabilă pe termen lung", a adăugat Kofman.

Moscova controlează acum aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014, chiar dacă liniile de front ale războiului au stagnat în mare parte în ultimele 14 luni.

Rusia are un avantaj semnificativ în ceea ce privește resursele

 

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor armate numără aproximativ 800.000 de oameni, în timp ce în decembrie Putin a ordonat creșterea forțelor Rusiei cu 170.000 de soldați la 1,3 milioane.

Pe lângă personal, cheltuielile militare ale Moscovei depășesc cu mult cele ale Ucrainei. În 2024, a alocat 109 miliarde de dolari pentru acest sector, mai mult decât dublul țintei echivalente a Ucrainei de 43,8 miliarde de dolari.

O nouă lege care vizează mobilizarea a 450-500.000 de ucraineni suplimentari își face drumul lent prin parlament, dar pentru unii soldați care luptă acum, întăriri semnificative par o speranță îndepărtată.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a numit recent deficitul de muniție de artilerie al Ucrainei ca fiind "critic" într-o scrisoare adresată Uniunii Europene, îndemnând liderii săi naționali să facă mai mult pentru a spori aprovizionarea.

Scrisoarea sa spunea că "cererea minimă zilnică critică absolută" a Ucrainei este de 6.000 de obuze de artilerie, dar forțele sale au putut trage doar 2.000 pe zi, a relatat Financial Times.

tanc-rusesc-armata-rusia-razboi-ucraina

Războiul dronelor 

 

Avioanele de luptă convenționale sunt o imagine relativ rară deasupra liniilor de front, în mare parte pentru că apărările antiaeriene acționează ca un factor de descurajare. Cu toate acestea, o altă bătălie se dă pe cer, ambele părți luptând pentru supremație în tehnologia dronelor.

Dronele - sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) - sunt ieftine de produs și pot supraveghea mișcările inamicului și pot lansa bombe cu o precizie uimitoare.

Kievul a supravegheat un boom al producției și inovării dronelor și dezvoltă UAV-uri avansate cu rază lungă de acțiune, în timp ce Moscova și-a depășit rivalul cu investiții uriașe proprii, permițându-i să anuleze avantajul inițial al Ucrainei.

Doar din partea ucraineană, au fost comandate peste 300.000 de drone de la producători anul trecut și peste 100.000 trimise pe front, a declarat ministrul digital Mykhailo Fedorov pentru Reuters.

Un accent important se pune acum pe dronele FPV ușoare și agile, unde operatorii, sau piloții, obțin o vedere la persoana întâi de la o cameră de la bord. Președintele Zelenskiy a stabilit ca obiectiv ca Ucraina să producă un milion de drone FPV în acest an, având în vedere avantajele pe câmpul de luptă oferite de această tehnologie.

Limuzyn, comandantul companiei din Brigada 59, a declarat că utilizarea pe scară largă a dronelor de către Rusia a îngreunat trupelor ucrainene stabilirea sau consolidarea pozițiilor fortificate.

"Băieții noștri încep să facă ceva, o dronă îi vede și o a doua dronă ajunge să arunce bombe peste ei."

Dronele au forțat, de asemenea, rușii să mute vehicule și sisteme de arme valoroase cu câțiva kilometri înapoi, potrivit a doi piloți de drone ucrainieni din unități diferite.

"Acum este foarte greu să găsești vehicule de lovit... majoritatea vehiculelor sunt la 9-10 km distanță sau mai mult", a declarat un pilot din Brigada 24 cu indicativul "Nato". "La început se simțeau foarte confortabil la 7 km distanță."

Doi alți piloți ucraineni de drone, "Leleka" și "Darwin", ambii slujind în unitatea de drone de elită Achilles a Brigăzii 92, au descris cozi de două sau trei UAV-uri care se formează uneori deasupra câmpului de luptă, așteptând să lovească ținte inamice.

Leleka a povestit cum a văzut patru drone din diferite unități ucrainene venind să lovească o țintă la un moment dat: "Exact ca taxiurile la aeroport, vine o dronă, apoi alta, apoi o a treia."

Rușii au recuperat teren în cursa înarmării cu drone

 

Aceeași situație este valabilă și pentru ruși, ale căror drone depășesc acum confortabil numărul celor ale Ucrainei, potrivit piloților ucraineni din trei unități. Ministerul rus al Apărării a declarat luna aceasta că țara a intensificat producția de drone militare în ultimul an, fără a oferi cifre.

Pe măsură ce utilizarea dronelor crește, ambele părți își consolidează desfășurarea de sisteme de război electronic care pot perturba frecvențele care transmit comenzi de la pilot la dronă, făcându-le să cadă din cer sau să rateze ținta.

Darwin, un tânăr de 20 de ani care a renunțat la facultatea de medicină pentru a se înrola când Rusia a invadat, a comparat actuala cursă a înarmărilor cu drone cu cea dintre aviație și apărarea antiaeriană: avioanele au dominat în al Doilea Război Mondial, dar sistemele moderne de apărare antiaeriană le-au limitat semnificativ utilizarea în acest război, a spus el.

"În viitor, sunt sigur că va exista o situație analogă cu dronele: Concentrația și eficacitatea războiului electronic vor deveni atât de mari încât orice conexiune între un vehicul aerian și pilotul său va deveni imposibilă."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel