În ceea ce a fost cel de-al cincilea mesaj televizat din domnia sa de 68 de ani, Elisabeta i-a chemat pe britanici să demonstreze că sunt la fel de puternice ca generațiile din trecut. „Împreună ne confruntăm cu această boală și vreau să vă asigur că, dacă rămânem uniți și hotărâți, atunci o vom depăși”, a spus monarhul în vârstă de 93 de ani.
„Cu toate că ne-am confruntat și cu alte provocări, aceasta este diferită. De această dată ne unim cu toate națiunile de pe glob într-un efort comun, folosind marile progrese ale științei și compasiunea noastră instinctivă pentru a vindeca. Vom reuși - și acel succes va aparține fiecăruia dintre noi”.
Discursul televizat a venit la câteva ore după ce oficialii au anunțat că numărul deceselor din Marea Britanie din cauza virusului a crescut cu 621 în ultimele 24 de ore, la 4.934. O creștere a numărului de decese este așteptată săptămâna viitoare.
Primul ministru Boris Johnson se numără printre cei care se autoizolează după ce a testat pozitiv pentru COVID-19, iar Prințul Charles, fiul reginei și moștenitorul tronului, în vârstă de 71 de ani, și-a revenit după ce a suferit simptome ușoare ale virusului.
Regina le-a mulțumit celor care stau acasă și a adus un omagiu personalului sanitar, pentru munca lor dezinteresată.
Pentru a elimina orice risc, filmarea a fost efectuată într-o cameră mare, pentru a asigura o distanță sigură între ea și cameraman, care purta mănuși și mască și era singura persoană prezentă.
Elizabeth a spus că situația îi amintește de prima său mesaj difuzat, în 1940, când ea și defuncta soră Margaret au vorbit de la Windsor copiilor care fuseseră evacuați din casele lor pentru a scăpa de bombardamentele naziste.
Ea a spus că, în viitor, oamenii se vor putea mândri cu faptul că au trăit o astfel de provocare. „Cei care vin după noi vor spune că britanicii acestei generații au fost la fel de puternici ca oricare alta”, a spus ea. „Atributele autodisciplinei, ale tăriei de caracter binevoitoare și ale compasiunii caracterizează încă această țară. Mândria de a fi cine suntem nu face parte din trecutul nostru, ci definește prezentul și viitorul nostru.”
Regina a invocat cuvintele celebrei piese „We'll Meet Again” de Vera Lynn din timpul celui de-al doilea război mondial, care a devenit un simbol al speranței pentru britanici în timpul conflictului.
„Ar trebui să ne asigurăm că, în timp ce putem avea mai mult de îndurat, zilele bune se vor întoarce”, a spus ea. „Vom fi din nou cu prietenii noștri; vom fi din nou cu familiile noastre; ne vom întâlni din nou."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News