Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Regele Charles, mesaj după valul de revolte din Marea Britanie 
WhatsApp
Regele Charles a trimis primul mesaj după valul de revolte care a lovit țara. 

Regele Charles a făcut apel la respect și înțelegere reciprocă după revoltele rasiste care au vizat musulmanii și migranții în Marea Britanie, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham, marcând prima intervenție a monarhului de la începutul tulburărilor săptămâna trecută.

Regele a mulțumit poliției și serviciilor de urgență pentru răspunsul lor la incidente și a salutat modul în care grupurile comunitare au contracarat "agresiunea și criminalitatea din partea câtorva persoane", a spus purtătorul de cuvânt într-o declarație.

„Majestatea Sa speră în continuare că valorile comune de respect și înțelegere reciprocă vor continua să întărească și să unească națiunea”, a spus purtătorul de cuvânt după ce Charles a discutat prin telefon cu prim-ministrul Keir Starmer și șefii poliției.

Mii de ofițeri de poliție specializați urmează să rămână de serviciu în acest weekend în cazul în care revoltele reîncep, după trei zile de calm.

Revoltele au izbucnit în întreaga țară după ce postările online au identificat în mod fals suspectul care a ucis trei fete tinere într-un atac cu cuțitul pe 29 iulie în Southport, nord-vestul Angliei, ca fiind un migrant islamist.

Charles a înființat o organizație de caritate, The Prince's Trust, în anii 1970, care a ajutat un milion de tineri să își găsească locuri de muncă sau să creeze proiecte comunitare și a continuat să funcționeze - inclusiv în locațiile afectate de revolte - după ce a fost încoronat monarh.

Revoltele a început după atacul de la Southport

De o săptămână, Marea Britanie se confruntă cu violențe, după răspândirea unor informații, parțial dezmințite, despre profilul suspectului unui atac cu cuțitul la un curs de dans din Southport (nord-vestul Angliei), în care au fost ucise trei fetițe cu vârste între 6 și 9 ani. Suspectul a fost inițial prezentat ca un solicitant de azil musulman. În realitate, acesta s-a născut în Cardiff, Țara Galilor, iar familia sa este, conform presei britanice, originară din Rwanda. De atunci, moscheile și hotelurile au fost ținta unor ciocniri, soldate cu zeci de polițiști răniți.

Mii de persoane au protestat miercuri seara în diverse orașe din Marea Britanie, exprimându-și opoziția față de revoltele de extremă dreapta care au zguduit țara timp de o săptămână, ca reacție la uciderea a trei fetițe. Participanții au scandat sloganuri precum „Opriți extrema dreaptă”, relatează AFP.

Încă de la începutul zilei, autoritățile s-au temut de posibile demonstrații rasiste și islamofobe și de izbucniri de violență, în special împotriva moscheilor și hotelurilor care găzduiesc migranți. După o săptămână de confruntări, „manifestanții anti-ură s-au opus bătăușilor”, a relatat tabloidul The Daily Mail pe prima pagină a ediției de joi.

Contramanifestațiile

 

În nord-estul Londrei, unde era așteptată o manifestație de extremă dreapta la Walthamstow, câteva mii de persoane s-au adunat, conform unui jurnalist al AFP. Activiștii de la asociația Stand Up To Racism și localnici, unii cu steaguri palestiniene, au afișat pancarte pe care scria „Opriți extrema dreaptă” și „Refugiații sunt bineveniți”.

„Cred că este important să fii prezent pentru prietenii și vecinii tăi”, a declarat Sara Tresilian, de 58 de ani.

„Vreau să mulțumesc comunităților noastre pentru solidaritatea arătată în această seară”, a spus Andy Valentine, șeful operațiunilor de menținere a ordinii din cadrul Poliției Metropolitane.

În Birmingham, sute de persoane s-au strâns în fața unui centru de ajutor pentru migranți, scandând „Refugiații sunt bineveniți aici”. Unii aveau pancarte cu mesajul „Fascismul nu este binevenit”. La Brighton, 2.000 de oameni au participat la o demonstrație „pașnică”, conform poliției. Alte proteste au avut loc la Bristol, lângă o asociație ce sprijină solicitanții de azil din Liverpool, și în orașele Sheffield, Newcastle, și Oxford, toate desfășurându-se pașnic.

Totuși, la Aldershot, în sud, au izbucnit divergențe, iar agenția PA a raportat că poliția a intervenit între activiștii anti-rasism și un grup care striga „Opriți bărcile”, referindu-se la migranții ce traversează Canalul Mânecii cu bărci gonflabile.

Ministrul de Interne, Yvette Cooper, a lăudat activitatea poliției pentru protejarea și sprijinirea comunităților locale. Protestele au avut loc sub o supraveghere strictă a forțelor de ordine, care au avertizat că cei ce doresc să provoace violență riscă să fie pedepsiți.

Peste 400 de persoane au fost arestate de la începutul confruntărilor, iar peste 120 de persoane au fost acuzate, conform procuraturii. Primele condamnări au fost deja pronunțate.

„Acesta este răspunsul rapid pe care îl oferim”, a scris premierul Keir Starmer pe platforma X, adresându-se celor care comit acte de violență.

Șeful poliției antiteroriste, Matt Jukes, a avertizat că autoritățile ar putea aplica legislația antiteroristă în caz de violențe grave.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel