Publicitate
Nuclearelectrica anunţă avansarea Proiectului Retehnologizării Unităţii 1 prin semnarea primului contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin, şi Autoritatea de Proiectare a Unităţii 1 şi OEM (Producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU, în faza a II-a a proiectului.
În cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentaţiei tehnice pentru achiziţionarea componentelor cu ciclu lung de fabricaţie ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unităţii 1, în cadrul procesului numit "retubare reactor" (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria şi Fideri - ICCTCF).
De asemenea, Candu Energy va oferi şi servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului şi elaborarea documentaţiei pentru achiziţionarea componentelor ce necesită înlocuire/modificare.
Reactoarele CANDU au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani, care poate fi prelungită cu încă 30 ani, în urmă unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.
Conform raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), realizat în colaborare cu Agenţia pentru Energie Nucleară (OECD-NEA), în 2020, cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unităţilor nucleare are cel mai scăzut cost al electricităţii dintre toate sursele de energie - în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune). Costul energiei generate de capacităţi nucleare noi, de mari dimensiuni, este de 69 USD/MWh, conform aceluiaşi raport.
Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă reprezintă unul dintre principalele proiecte de investiţii derulate de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi a fost aprobat de acţionarii SNN, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SNN nr. 27/23.12.2013.
Proiectul Retehnologizării Unităţii 1, demarat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experienţa şi practica internaţională din domeniu.
Faza I a Proiectului Retehnologizării a fost demarat în urma Hotărârii nr. 9/28.09.2017, prin care acţionarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă.
Faza I, derulată în perioada 2017 - 2022, a constat în: demonstrarea capabilităţii componentelor actuale ale reactorului Unităţii 1 de a funcţiona peste 210.000 de ore la putere nominală, până cel puţin la sfârşitul anului 2026, definitivarea scopului lucrărilor proiectului de retehnologizare, precum şi demonstrarea fezabilităţii acestuia, etapă care s-a finalizat în februarie 2022 cu aprobarea AGA a studiului de fezabilitate şi a deciziei de investiţie.
Faza a II-a a Proiectului Retehnologizării Unităţii a fost demarată în urma aprobării în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, din data de 23 februarie 2022, a deciziei de investiţie în proiectul Retehnologizării Unităţii 1 CNE Cernavodă. Costul estimat al investiţiei este de 1,85 miliarde euro.
Faza a II-a se va derula în perioada 2022 - 2026 şi are în vedere următoarele activităţi principale: asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1; negocierea şi atribuirea contractelor de inginerie, procurare şi construcţie (EPC); procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricaţie; obţinerea opiniei Comisiei Europene - articolul 41 Tratat Euratom; obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor necesare demarării proiectului etc.
Faza a III-a, care se va derula în perioada 2027 - 2029, începe odată cu oprirea Unităţii 1 şi constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 în instalaţiile acesteia, precum şi repunerea ei în funcţiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcţionare de 30 de ani, după anul 2029.
"Suntem mândri să semnăm primul contract cu Candu Energy, care avansează Proiectul Retehnologizării Unităţii 1 de la CNE Cernavodă. România are nevoie de capacităţi nucleare de producere de energie curată, stabilă şi accesibilă, ca soluţie pentru atingerea securităţii energetice şi protejarea consumatorului. Avem o misiune pe termen lung de a genera energie curată la standarde de excelenţă, iar Retehnologizarea Unităţii 1 va asigura României încă 30 ani de energie în bandă", a spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
În acelaşi timp, având în vedere complexitatea şi importanţa strategică a proiectului, compania a angajat încă din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului şi care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajaţi va fi trimisă pentru specializare în centrale din Canada, care au trecut deja prin experienţa retehnologizării unităţilor nucleare.
"CNE Cernavodă are peste 25 de ani de expertiză în operare nucleară la cele mai înalte standarde de siguranţă. Avem un personal înalt calificat, iar proiectul retehnologizării Unităţii 1 valorifică această expertiză. Retehnologizarea unei unităţi nucleare este un proces foarte complex, similar construcţiei de noi unităţi nucleare, proiect pentru care echipa de retehnologizare a CNE Cernavodă este pregătită. Suntem încântaţi să demarăm colaborarea pentru acest proiect strategic cu Candu Energy", a declarat Sorin Ghelbereu, director Proiecte Strategice, CNE Cernavodă.
La rândul său, Joe St. Julian, preşedinte pentru energie nucleară în cadrul SNC-Lavalin, şi-a exprimat satisfacţia de a continua "relaţia noastră de peste zece ani cu Nuclearelectrica şi România, în contextul în care Nuclearelectrica îşi pregăteşte reactoarele CANDU pentru a servi generaţiile viitoare la fel de eficient cum au servit generaţiile trecute".
"În calitate de administrator şi producător de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, noi cunoaştem cel mai bine acest tip de reactor şi cum se realizează cu succes o retehnologizare a acestuia. Ne dorim să proiectăm un viitor mai bun pentru planetă noastră şi pentru oameni şi suntem mândri că tehnologia noastră CANDU va continuă să contribuie la prosperitatea României şi a românilor: furnizând energie electrică fără emisii de carbon, în bandă, pe care economia să se poate baza în orice condiţii meteorologice şi independent de contextul geopolitic, pentru următorii 30 de ani", a adăugat el.
Încă 30 de ani de operare începând cu anul 2029; aproximativ 5,5 milioane MWh energie curată, netă livrată anual în SEN, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; sute de noi locuri de muncă; contribuţii în economie; peste 5 milioane tone CO2 evitate anual, arată Nuclearelectrica, într-un comunicat de presă.
Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel naţional în 25 ani. De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News