Publicitate
„Doamne fereşte, o întârziere sau un refuz în acest moment – chiar dacă îl privim doar 1% ca posibilitate, nu avem încă certitudini, avem speranţe mari – pot crea curente periculoase anti-UE, curente extrem de periculoase de neîncredere cu privire la apartenenţa noastră la Uniunea Europeană”, a declarat Rareş Bogdan, miercuri seară, la Euronews România.
El a adăugat că, după vizita de miercuri a premierului Regatului Ţărilor de Jos la Cincu, lucrurile pentru România să meargă în direcţia dorită inclusiv în ceea ce priveşte poziţia Olandei faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. Rareş Bogdan a subliniat importanţa colaborării între familiile politice din Parlamentul European cu privire la deciziile care vor fi adoptate cu privire la aderarea la Spaţiul Schengen.
„Noi vorbim de o situaţie în care România toate cele cinci componente din punct de vedere tehnic le-a îndeplinit. (…) Noi nu mai avem, în momentul ăsta, problema Franţei şi Germaniei, de asemenea, nici Finlanda, nici Danemarca, care de-a lungul timpului s-au raliat Olandei, nu mai au poziţii critice, din contră, la adresa României. Aici vorbim despre chestiuni pe care le invocă legate de stat de drept, de funcţionarea justiţiei, de funcţionarea graniţelor. Unul dintre aspectele care în România nu părea că e atât de important în dezbatere, ne-a trecut şi nouă pe sub radar, a fost o chestiune pe care am văzut-o mai ales în proiectul de rezoluţie care va fi votat săptămâna viitoare. Cerinţele principale au venit pe statutul şi modalitatea de exprimare şi de comportament cu imigranţii. Deci cel mai mare interes din partea grupului verzilor, al patrulea grup din PE, au venit pe modalitatea în care România se comportă cu cei care vin pe teritoriul ţării. Asta arată puţin diferit faţă de ceea ce se credea”, a precizat Rareş Bogdan.
Vezi și
„Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, după o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă la poligonul militar de la Cincu.
„Olanda nu este în principiu împotriva aderării (n.r. României la Schengen). Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani”, a afirmat premierul Mark Rutte.
„În acelaşi timp, zicem nou că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte, cu privire la poziţia Olandei privind aderarea României la Schengen.
Iohannis a confirmat discuțiile despre aderarea la Schengen a țării noastre. „Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a spus şeful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News