Întrebat ce se întâmplă dacă sunt agenţi economici care nu verifică dacă persoanele sunt vaccinate, Raed Arafat a spus: „Persoana respectivă este amendată, fără nicio discuţie, deci persoana care este organizator. Deci, organizatorul are obligativitatea de a verifica dacă persoanele care intră sunt vaccinate, dacă intră pe scenariul cu persoanele vaccinate. Dacă rămâne pe scenariul minimal, fără persoane vaccinate, atunci nu mai e nicio problemă. Dar, dacă intră pe scenariul respectiv, atunci are obligaţia să verifice că persoanele sunt vaccinate”.
El a precizat că pentru intrarea la evenimente nu va fi luată în considerare prezentarea dovezii că persoanele respective au trecut prin boală, fiind admise doar certificatul de vaccinare şi testul negativ.
Întrebat ce se întâmplă cu persoanele care au trecut prin boală, Raed Arafat a explicat: „Dacă prezintă test, nu mai e valabil aspectul că dacă am fost bolnav prezint hârtie că am fost bolnav. O să observaţi că am scos această posibilitate şi sunt două posibilităţi: vaccin sau test”.
Guvernul a adoptat vineri modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă prin care se renunţă la mai multe restricţii începând cu 15 mai, printre care eliminarea portului măştii în spaţii deschise neaglomerate şi a restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, a anunţat premierul Florin Cîţu.
Potrivit hotărârii, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore.
De asemenea, se va permite şi activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness, fără a se depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele sau localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 metri pătraţi pentru fiecare persoană.
„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness va fi deschisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţe/ localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Deci, dacă persoanele sunt vaccinate, avem mai multe persoane în spaţiu", a precizat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News