Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin răspândeşte temeri legate de un atac coordonat cu Belarus
WhatsApp
Aceasta este prima deplasare oficială a preşedintelui rus la omologul şi aliatul său belarus după mai bine de trei ani. Proiectul de uniune între cele două ţări este din nou în discuţie. Coordonarea lor militară se intensifică deja.

Un nou atac cu drone asupra Kievului, exerciţii militare comune cu China şi... o reuniune la vârf cu aliatul său belarus. În ultimele zile, Vladimir Putin şi-a relansat iniţiativele politico-militare. La trei zile după ce s-a consultat cu comandanţii forţelor sale armate "cu privire la desfăşurarea operaţiunilor în Ucraina pe termen scurt şi mediu", potrivit misterioasei exprimări oficiale, şeful Kremlinului s-a deplasat luni la Minsk pentru discuţii cu Alexander Lukaşenko.

În program: o "vastă vizită de lucru" cu preşedintele belarus care, întâmplător sau nu, a ordonat săptămâna trecută o inspecţie-surpriză a forţelor sale militare pentru o evaluare generală. Acest lucru a intensificat temerile Kievului cu privire la iminenţa unei noi ofensive ruseşti, de data aceasta cu participarea directă a trupelor belaruse.

"Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cu câteva ore înainte de sosirea lui Vladimir Putin la Minsk, Statul Major rus a dezvăluit că armata va participa la manevre "tactice" în Belarus. Fără mai multe detalii, legate de locuri sau date.

Putin răspândeşte temeri legate de un atac coordonat cu Belarus

 

În octombrie anul trecut, Minskul şi Moscova au anunţat formarea unei forţe "defensive" comune. De atunci, câteva mii de soldaţi ruşi au sosit în această ţară vecină atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. La zece luni de la lansarea "operaţiunii militare speciale" ruseşti în Ucraina, potrivit jargonului Kremlinului, Alexandr Lukaşenko continuă să repete că nu doreşte să trimită militari în Ucraina. Dar, de facto, Moscova foloseşte teritoriul belarus ca o trambulină pentru a bombarda Ucraina.

"Acuzaţii stupide şi nefondate", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, negând că Vladimir Putin ar fi mers la Minsk pentru a-l convinge pe Alexander Lukaşenko să se implice direct în conflictul din Ucraina. Cei doi preşedinţi, care s-au salutat călduros la începutul întâlnirii lor de luni după-amiază, au de mult timp o relaţie complexă de tip hochei pe gheaţă şi negocieri tensionate. Este pentru prima dată în trei ani şi jumătate când liderul de la Kremlin vizitează personal Minskul, după numeroasele întâlniri din ultimele luni în Rusia şi în fostele republici sovietice. În general, tête-à-tête-ul lor este foarte discret, fără conferinţă de presă la final.

"Rusia şi Belarus sunt deschise dialogului cu alte state, inclusiv cu europenii", a declarat Alexander Lukaşenko la începutul întâlnirii cu Vladimir Putin, făcând apel la Occident să "asculte vocea raţiunii". Şeful de la Kremlin a insistat asupra cooperării economice dintre cele două ţări. În centrul discuţiilor s-a aflat unul dintre subiectele care îi sunt dragi: "evoluţia viitoare a relaţiilor de alianţă". În traducere: integrarea Belarusului în Rusia, un vechi proiect respins de majoritatea belaruşilor şi contestat în mod regulat de Alexander Lukaşenko.

"Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu ar avea sens", a declarat Putin la o conferinţă de presă cu omologul său belarus, după discuţiile de la Minsk.

Mefienţa Minskului este cu atât mai greu de înţeles la Moscova cu cât jumătate din PIB-ul Belarusului depinde de Rusia. Aceasta refinanţează datoriile belaruse şi exportă petrol la preţuri mici, pe care Minskul în rafinează şi apoi îl exportă la rândul său la preţul pieţei. Moscova menţine astfel supravieţuirea Belarusului. Şi a preşedintelui său, potrivit Les Echos, titrează Rador.

Putin susţine că Rusia 'nu are interesul' să absoarbă Belarus

 

Liderul de la Kremlin a insistat asupra legăturilor strânse dintre cele două ţări, 'cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri strategici' care rezistă 'eficient' sancţiunilor occidentale. În timpul acestor discuţii considerate de Putin 'substanţiale', Moscova şi Minskul au convenit să-şi consolideze cooperarea în 'toate domeniile', în special în sectorul apărării.

Acestea sunt 'măsuri comune pentru asigurarea securităţii' celor două ţări, 'livrări reciproce de arme', precum şi fabricarea în comun de armament, a precizat Putin. Rusia va continua, de asemenea, să antreneze soldaţi belaruşi pentru a pilota avioane belaruse proiectate de sovietici, capabile să transporte bombe nucleare, potrivit aceleiaşi surse. 'Am testat aceste avioane în Rusia şi le pregătim acum', a spus la rândul său Lukaşenko, subliniind totodată că 'aceasta nu este o ameninţare pentru nimeni'.

'Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu ne putem lipsi de ea', a argumentat el în continuare. 'Suntem capabili să ne protejăm independenţa pe cont propriu, fără Rusia? Nu!', a adăugat preşedintele belarus. 'Şi dacă cineva crede că ar putea să ne despartă astăzi, să ne dezbine, nu va reuşi', a mai spus Aleksandr Lukaşenko.

Aliat al Rusiei, Belarus a servit drept bază pentru trupele ruse pentru ofensiva lor împotriva Ucrainei de la sfârşitul lui februarie, dar armata belarusă nu a luat parte până în prezent la luptele de pe teritoriul ucrainean. La mijlocul lunii octombrie, Belarus şi Rusia au anunţat crearea unei forţe militare comune, în scopuri pur 'defensive', potrivit Minskului, citat de AFP, titrează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel