Vladimir Putin, ale cărui forțe au făcut progrese în estul Ucrainei în ultimele luni, a declarat că nu vede condițiile pentru utilizarea unor astfel de arme și a cerut ca oamenii să nu mai discute despre subiectul rachetelor nucleare.
Cu toate acestea, Putin, care conduce cea mai mare putere nucleară din lume, a declarat că nu exclude modificarea doctrinei nucleare a Rusiei, care stabilește condițiile în care ar putea fi folosite astfel de arme.
De asemenea, el a spus că, dacă va fi necesar, Rusia ar putea testa o armă nucleară, deși nu vede necesitatea de a face acest lucru în prezent.
Răspunsul lui Putin a venit la o întrebare a lui Serghei Karaganov, un influent analist rus, care a întrebat dacă Putin ar trebui să țină un „pistol nuclear la tâmpla” Occidentului în legătură cu Ucraina.
"Utilizarea este posibilă într-un caz excepțional - în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. Nu cred că a venit un astfel de caz. Nu există o astfel de necesitate", a declarat Putin la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, transmite Reuters.
"Dar această doctrină este un instrument viu și urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și nu excludem să facem unele modificări la această doctrină. Acest lucru este legat și de testarea armelor nucleare".
Doctrina nucleară publicată de Rusia în 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, sau la utilizarea de arme convenționale împotriva Rusiei „atunci când însăși existența statului este amenințată”.
"Dacă va fi necesar, vom efectua teste. Până în prezent, nu este nevoie nici de acest lucru, deoarece capacitățile noastre informatice și informaționale ne permit să producem totul în forma actuală".
Karaganov a propus anul trecut un atac nuclear limitat asupra unui membru NATO din Europa pentru a forța Occidentul să se retragă în conflictul privind Ucraina și a evita astfel al treilea război mondial.
Președintele american Joe Biden a relaxat săptămâna trecută unele restricții privind utilizarea de către Ucraina a armamentului american în interiorul Rusiei, ceea ce a provocat avertismente din partea Moscovei cu privire la o escaladare potențial periculoasă a conflictului.
Putin a declarat miercuri că ar putea desfășura rachete convenționale la o distanță de lovire a Statelor Unite și a aliaților săi europeni dacă aceștia vor permite Ucrainei să lovească mai adânc în Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune. El a mai spus că Occidentul a greșit când a presupus că Rusia nu va folosi niciodată arme nucleare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News