Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la Forumul Economic de la Vladivostok, că o susţine pe vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Această afirmaţie vine la o zi după ce Washingtonul a acuzat Moscova de ingerinţe în procesul electoral, acuzaţii respinse de Kremlin.
Putin a motivat sprijinul său pentru Harris invocând recomandarea făcută de preşedintele Joe Biden către alegătorii săi de a o susţine. "Prin urmare, şi noi o vom susţine", a spus liderul rus, adăugând, cu o notă ironică, că râsul "expresiv şi contagios" al lui Harris arată că "se simte bine".
În cadrul aceleași intervenții, Putin a comparat-o cu Donald Trump, contracandidatul republican, menţionând că fostul preşedinte american impusese "mai multe sancţiuni împotriva Rusiei decât orice alt lider american". Putin şi-a exprimat speranţa că Harris ar putea evita impunerea unor sancţiuni similare.
Rusia a fost anterior acuzată de intervenţii în alegerile din 2016 în favoarea lui Donald Trump. Recent, autorităţile americane au impus noi sancţiuni împotriva unor oficiali ai presei ruse, inclusiv RT, acuzată de tentative de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2024. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunţat că Rusia pregăteşte un răspuns la aceste sancţiuni.
Reamintim că recent, în ciuda apelurilor internaționale pentru arestarea sa, președintele rus Vladimir Putin a fost întâmpinat cu covorul roșu în Mongolia, sfidând mandatul Curții Penale Internaționale (CPI) emis pe numele său pentru presupuse crime de război.
Aceasta este prima vizită a lui Putin într-o țară membră a CPI de la emiterea mandatului în martie 2023, marcând o provocare directă pentru ordinea internațională.
Cu toate că Ucraina și Uniunea Europeană au îndemnat Mongolia să-l predea pe Putin justiției internaționale, Ulaanbaatar a ales să ignore cererile. Liderul rus a fost primit cu toate onorurile, inclusiv o paradă militară în piața principală din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, unde a fost întâmpinat de o gardă de onoare îmbrăcată în uniforme tradiționale roșii și albastre, evocând stilul gărzii personale a lui Genghis Khan.
Vizita lui Putin în Mongolia a fost descrisă de analiști politici ca un test de loialitate și independență pentru Ulaanbaatar. După ce a petrecut decenii ca stat satelit al Uniunii Sovietice, Mongolia a trecut la democrație în anii 1990 și a căutat să-și diversifice parteneriatele internaționale. Totuși, țara continuă să fie dependentă de Rusia și China pentru energie, comerț și securitate. Citește în continuare aici.
----------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News