Potrivit DIICOT, 11 percheziții simultane au avut loc marți în România și Marea Britanie, respectiv 5 în județele Giurgiu, Ilfov și Constanța și 6 la Londra, Newcastle, Stoke-on-Trent și Norwich.
Procurorii fac cercetări fată de mai mulţi suspecţi pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism.
În fapt s-a reţinut că, în perioada iunie-august 2017, pe teritoriul Marii Britanii, pe raza localității Ilford, la inițiativa a trei suspecţi, a fost constituită o grupare infracțională organizată, care a acționat coordonat în scopul comiterii infracțiunilor de proxenetism și trafic de persoane.
În perioada 2018-2019, activitatea infracțională, care continuă și în prezent, s-a desfășurat în diferite regiuni, pe teritoriul Marii Britanii.
Tinerele românce, care proveneau în special din mediul rural, din familii fără posibilităţi materiale, aflate în stare de vulnerabilitate, au fost racolate de către membrii grupării infracţionale, în special prin intermediul metodei loverboy, menită a asigura o dependență emoțională a acestora față de membrii grupării infracționale, dar şi prin promisiunea unor câştiguri materiale importante.
După racolare, tinerelor li s-a asigurat transportul, în special cu avionul până în Marea Britanie. La destinație, tinerele erau așteptate de către membrii grupării cu un autoturism și transportate spre locurile de cazare închiriate în prealabil de liderul grupării. În imobilele închiriate pe teritoriul Marii Britanii, de regulă, tinerele au locuit împreună cu liderii și ceilalți membri ai grupării infracționale.
Cercetările au arătat că liderii au coordonat întreaga activitate infracțională, ocupându-se de închirierea caselor unde au locuit atât membrii grupării cât și tinerele, cumpărarea biletelor de avion necesare călătoriei victimelor spre Marea Britanie, așteptarea acestora la aeroport, transportarea spre locurile de cazare, colectarea și distribuirea sumelor de bani obținute din practicarea de servicii sexuale, postarea anunțurilor pe diferite site-uri pentru adulți, îndrumarea șoferilor și de supravegherea persoanelor vătămate.
Pentru ca activitatea infracțională să fie greu de depistat, relațiile sexuale au avut loc prin deplasare la domiciliul clientului sau la hotel. De regulă, serviciile sexuale erau oferite cu preponderență clienților care se aflau în altă localitate decât cea în care locuiau membrii grupării infracționale împreună cu tinerele.
Șoferii erau membri de încredere ai grupării infracționale, de regulă dintre cei care aveau și o relaţie cu persoana vătămată ce practica activități de prostituție în favoarea grupării. Pentru transport, suspecţii încasau un procent din banii obținuți în urma serviciilor sexuale prestate de tinere. De asemenea, în cazul în care plata serviciilor sexuale prestate se realiza în numerar, șoferii aveau rolul de a lua de la tinere sumele obținute, iar la destinație banii erau predați de către șoferi liderilor grupării infracționale.
De asemenea, s-a reţinut faptul că, o parte dintre membri, au avut doar rolul de a racola una sau mai multe tinere, care le deveneau iubite în scopul de a practica activități de prostituție şi le-au supravegheat, în special prin alimentarea dependenței lor emoționale. De regulă, suspecţii au locuit și au călătorit cu victimele și au încasat, procentual, sumele de bani obținute din serviciile sexuale prestate de către acestea.
Plata serviciilor sexuale se realiza în două modalități, numerar sau prin transferarea sumelor în conturile bancare deschise în Marea Britanie de către liderii grupării infracționale sau alți membrii iar plata se realiza obligatoriu înainte de întreținerea relațiilor sexuale.
La sediul DIICOT sunt audiați 5 suspecţi, iar alte 8 persoane au fost reținute de către autoritățile judiciare din Marea Britanie, anunță MEDIAFAX.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News