Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protestele iau amploare în Kazahstan. Mulțimea furioasă a incendiat principala clădire administrativă, iar internetul a fost oprit
WhatsApp
Protestele iau amploare în Kazahstan. Protestatarii au incendiat principala clădire administrativă din Almatî, internetul a fost oprit, iar cetățenii nu mai pot retrage bani de la bancomate.

Kazahstanul a devenit scena unor proteste fără precedent provocate de majorarea prețului la gaze. Potrivit presei, peste 500 de persoane, dintre care 130 de femei, au fost rănite în urma protestelor din Almatî. De asemenea, 120 de mașini au fost distruse, dintre care 33 de ambulanțe și mașini ale pompierilor, scrie Digi24.ro.

Polițiștii au intervenit și au tras grenade asurzitoare și au utilizat gaze lacrimogene împotriva mulțimii, însă nu au putut împiedica protestatarii să pătrundă în interiorul clădirii.

Proteste violente în Kazahstan. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăştia mulțimea furioasă

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. 

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Astfel, vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

 

Oamenii, fuioși de creştere a preţurilor carburanților

 

Pe fondul furiei după o creştere a preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), mişcarea a început în oraşul în oraşul Zhanaozen, în vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice.

Zhanaozen a fost în trecut scena mai multor violenţe care au zguduit Kazahstanul de la independenţa sa de URSS în 1991. În 2011, cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.

În cursul serii, autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului GNL fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune. Cu toate acestea, această promisiune nu a dus la dispersarea manifestanţilor.

Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel