Nemulțumirile lor cu privire la deciziile aparent neconsultate luate de eurodeputați în domeniul agricol au găsit ecou și în alte țări precum Spania, Olanda, Italia și Bulgaria, unde fermierii au ieșit în stradă pentru a-și face auzită vocea.
În timp ce tractoarele fermierilor francezi înconjurau Parlamentul European, au aprins un foc în butoi, simbolizând nemulțumirile lor în legătură cu subvențiile și birocrația din agricultură. Cererile lor sunt clare: vor subvenții mai consistente și o reducere a birocrației, iar aceste proteste sunt modalitatea lor de a atrage atenția asupra acestor probleme.
În urma presiunii fermierilor, Comisia Europeană a fost forțată să revoce temporar propunerea privind reducerea consumului de pesticide în agricultura europeană. De asemenea, au fost amânate cu un an obligațiile referitoare la rotația culturilor și la păstrarea a 4% din terenul arabil nelucrat. Cu toate acestea, europarlamentarii sunt conștienți că aceste măsuri nu vor pune capăt nemulțumirilor fermierilor și că este necesară o mai mare consultare între autorități și aceștia, conform Observator.
În România, fermierii bulgari au blocat cinci puncte de trecere a frontierei timp de două ore, demonstrând solidaritate cu colegii lor din alte țări și cerând demisia ministrului Agriculturii. Protestele continuă și în Italia, unde sute de tractoare se îndreaptă spre Roma, iar în orașele precum Milano, fermierii și-au exprimat nemulțumirile în mod vocal și vizibil, aducând animalele în centrul orașului.
În Olanda, protestele fermierilor au avut un impact major, blocând autostrăzi și generând intervenția forțelor de ordine după ce au izbucnit incendii și s-au lansat artificii printre mașinile aflate în trafic. Spania nu a fost nici ea ocolită de valul de proteste, cu fermieri care au blocat autostrăzi importante și au amenințat cu un asediu al capitalei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News