Moldova își cumpără gazul de la gigantul rus Gazprom, în baza unui contract încheiat anul trecut. Prețul fluctuează lunar și este calculat din prețul spot pentru gaz și petrol, în funcție de sezon. Prețurile spot au crescut vertiginos în acest an.
„Moldova se află acum în moarte clinică, la care au adus-o actualele autorități”, a declarat Dinu Țurcanu, politician dintr-un partid de opoziție al lui Ilan Șor, un om de afaceri condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari.
Moldova, cel mai mic stat post-sovietic, cu 3,5 milioane de locuitori, se confruntă cu dificultăți economice grave asociate cu prețurile ridicate la energie, al cărei cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce a urcat cu aproape 50% în august.
Țara și-a redus la zero estimarea de creștere economică pentru 2022, afectată de o inflație record de 34,3% și de rate ale dobânzii de 21,5%.
Premierul Natalia Gavrilița a declarat luna aceasta că economia Moldovei ar urma să înregistreze o creștere moderată de 1,5% anul viitor.
Vezi si:
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declaraţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit căruia vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri, drept o „provocare ordinară”, menită să destabilizeze situaţia din republică, relatează vineri Ziarul Naţional din Chişinău şi portalul Deschide.md.
„Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat Maia Sandu, invitând cetăţenii” să nu se lase manipulaţi".
„Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare”, a îndemnat preşedintele moldovean într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local joi seară.
„Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă”, a adăugat ea.
Maia Sandu a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea. „Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova”, a declarat preşedintele moldovean.
„Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul '5+2'. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng”, a continuat ea.
Maia Sandu a spus că îngrijorările în privinţa securităţii Republicii Moldova au apărut chiar din momentul invaziei ruse în Ucraina.
Lavrov a declarat miercuri că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică, notează Deschide.md. Joi, ministrul rus de externe a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria (regiune separatistă din estul republicii) risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, potrivit Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News