”Tema este foarte importantă pentru noi. Personal, acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu guvernul, în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea, și sunt convins că singura soluție pentru aaceastă criză care a apărut este o abordare calmă, diplomatică, o deescalare și revenirea la un calm în această zonă”, a declarat Klaus Iohannis în timpul declarației comune cu președintele grupului parlamentar CSU, Alexander Dobrindt.
El a reamintit că în Orientul Mijlociu trăiesc mulți români.
”Trebuie să fim realiști - situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak și în alte țări din zonă, avem reprezentanțe și în acest sens sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă e nevoie. Avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire, sunt instructori și siguranța lor ne preocupă. O parte dintre militari au fost deja relocați”, a adăugat șeful statului.
Iohannis a apreciat că România nu are probleme pentru faptul că are parteneriat strategic cu SUA, este membră UE, iar la Deveselu este găzduit scutul antirachetă.
”Parteneriatul strategic cu SU este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte din sistemul defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal”, a mai spus șeful statului.
Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News