Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Propunerea Ministrului Mediului, după moartea tinerei la Jepii Mici: „Dacă un urs se apropie la o distanță de 1-3 km de o așezare umană poate fi eliminat"
WhatsApp
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis condoleanțe familiei tinerei de 19 ani care a fost atacată și ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici, în Bușteni, în direct la Antena 3 CNN. 
Propunerea Ministrului Mediului, după moartea tinerei ucise de urs: „Dacă un urs se apropie la o distanță de 1-3 km de o așezare umană poate fi împușcat”

„În primul rând vă rog să îmi dați voie să transmit condoleanțe familiei victimei. Nici nu îmi pot imagina prin ce dramă trec și le doresc multă putere în aceste momente dificile,” a declarat Fechet, vizibil afectat de tragedie.

Ministrul a explicat că a fost informat de incident și a subliniat importanța protejării vieții umane în contextul gestionării biodiversității.

„Datoria pe care o avem este acea de a proteja natura și biodiversitatea, dar înainte de toate să protejăm viața oamenilor pentru că nimic nu este mai presus,” a subliniat el.

 

Fechet a amintit de măsurile luate de minister în anul precedent pentru controlul populației de urși

 

„Acum un an de zile când am venit în minister, am înaintat un ordin care reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul unor atacuri și ordinul respectiv prevedea un număr de 500 de exemplare, dintre care au fost aprobate 220,” a explicat ministrul.

Populația de urși din România este estimată la 8000 de exemplare, o cifră pe care ministrul o consideră „extraordinar de mare”. Fechet a evidențiat că numărul crescut de urși a dus la multiple incidente în care aceste animale au intrat în sate sau orașe, unele dintre ele culminând în tragedii, precum cea recentă din Bușteni.

În acest context, Fechet a anunțat că a pus pe masa comisiei europene un document prin care a solicitat gestionarea populației de urși din România.

Din acest motiv vă mărturisesc că din nou voi propune academiei române un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție similar cu cel de anul trecut pentru 500 de exemplare,” a declarat el.

Ministrul a recunoscut că astfel de tragedii se pot întâmpla în continuare, dar a insistat pe necesitatea unor măsuri mai stricte. El a anunțat că va propune un proiect de lege care prevede că urșii care se apropie la 1-3 km de așezările umane trebuie gestionați pentru a preveni pericolele.

„Am să propun colegilor din minister și am să vin cu un proiect de lege pe care l-am mai enunțat care spune că dacă un urs se apropie la o distanță de 1-3 km de orice așezare umană este un urs care trebuie gestionat pentru că pune viața oamenilor în pericol, adică fie împușcat, fie eutanasiat. ” a afirmat Fechet, menționând că metoda relocării nu s-a dovedit eficientă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel