În contextul apropierii alegerilor parlamentare, PNL și-a prezentat programul pentru reîntoarcerea românilor din afara granițelor.
PNL a inițiat un amplu pachet de măsuri prin care încurajează întoarcerea românilor din Diaspora acasă și menținerea identității lor.
Conform informațiilor transmise de liberali, la program au lucrat lideri ai partidului, pe zona lor de competență: prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan și senatorul Mihăiță Dohotaru (relația cu Diaspora), prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu (pe partea economică), liderul grupului PNL din Senat Daniel Fenechiu (pe partea juridică).
Iată precizările PNL privind programul propus:
Proiectul PNL are în vedere două mari linii de acțiune prin care este sprijinită Diaspora românească:
Pe de o parte, acordarea unor facilități (fiscale, investiționale, administrative) pentru românii din Diaspora care se întorc în țară. În acest sens, proiectul de lege prevede mai multe măsuri:
Una dintre măsuri este Programul „Prima investiție”, care vizează sprijin pentru românii care doresc să realizeze investiții mari, de peste 250 de mii de euro.
Românii care se întorc în țară vor avea acces prioritar la programele guvernamentale de stimulare a inițiativei private (Prima fermă, Prima livadă, Prima seră). Aceste programe prevăd finanțări între 10 și 100 de mii de euro pentru fiecare proiect și vor fi susținute din granturi guvernamentale.
Societățile nou-înființate de cetățenii români repatriați în țară vor beneficia de scutirea de la impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri până la atingerea unui plafon de 500 de mii de euro.
Se va asigura transportul (în containere) pentru repatrierea bunurilor cetățenilor români din țara de reședință, cu acoperirea costurilor pentru distanțe mai mari de 2 mii de kilometri. Totodată, vor fi acordate trei bilete gratuite pentru persoanele care se repatriază în România.
Programul „Prima casă din Diaspora” va permite cetățenilor români care lucrează în străinătate să acceseze credite pentru achiziția de imobile, statul român subvenționând dobânda pentru orice valoare care depășește DAE, pe o durată de 30 de ani.
Absolvenții școlilor românești din străinătate vor avea acces la liceele și universitățile din România pe locuri special rezervate și bugetate anual de către Ministerul Educației. În plus, se vor aloca burse pentru tinerii care vor să studieze în România, pe modelul burselor acordate pentru Republica Moldova și Ucraina.
În județele unde exodul a depășit 10% din totalul locuitorilor, UAT-urile vor avea obligația de a înființa un Departament pentru Diaspora, care să asigure comunicarea oportunităților locale. Aceste departamente vor putea fi conduse de o persoană care a trăit în afara țării pentru cel puțin doi ani.
Pe de altă parte, proiectul prevede susținerea de către statul român a acțiunilor de promovare a României în cadrul Diasporei. În această direcție, se urmărește organizarea de școli și evenimente culturale. Totodată, statul va deschide consulate și centre ale ICR în comunitățile importante de români.
Proiectul PNL răspunde provocărilor demografice și economice cu care se confruntă România în prezent. Această inițiativă legislativă are ca scop facilitarea întoarcerii și reintegrării cetățenilor români din diaspora.
Măsurile cuprinse în proiectul de lege vor aduce o serie de avantaje pentru România:
În plan economic, proiectul va reduce deficitul forței de muncă calificată în mai multe sectoare importante, va stimula antreprenoriatul (crearea de noi locuri de muncă) și va atrage noi investiții în domenii precum agricultura și turismul.
În plan social, proiectul va revitaliza comunitățile. Mai mulți români se vor întoarce acasă, contribuind la îmbunătățirea calității vieții prin experiența acumulată.
În plan demografic, proiectul va crește populația activă și va contribui la combaterea îmbătrânirii populației.
În plan cultural și educațional, proiectul va promova identitatea națională pentru copiii românilor reveniți și va ajuta la păstrarea identității culturale, facilitând integrarea acestora în societatea românească.
Impactul bugetar al acestui proiect este de aproximativ 2 miliarde de euro, iar PNL dorește ca acesta să fie aprobat cât mai rapid, până la finele anului în curs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News