Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Producţia alimentară din România este în pericol din cauza secetei: „Vor creşte preţurile produselor“ (Euronews)
WhatsApp
Carnea de porc, cerealele şi mierea ar putea costa cu până la 40 la sută mai mult decât anul trecut. Culturi în pericol, schimbări drastice în strategia şi planificarea agricolă.

Publicitate

Şi în România, seceta provoacă pagube enorme producţiei de alimente. Şi încă o dată, experţii dau vina pe lipsa precipitaţiilor.

"Vor creşte preţurile produselor. Seceta a avut un impact atât asupra culturilor de toamnă, adică a grâului şi orzului, cât şi asupra rapiţei, dar va avea repercusiuni şi asupra culturilor de primăvară, în special porumbul şi floarea soarelui", spune Alina Creţu, directorul Asociaţiei Producătorilor de Porumb din ţară.

"Este posibil să existe o creştere semnificativă a preţului produselor de bază, dar şi al celor procesate".

Producţia alimentară din România este în pericol din cauza secetei

 

De asemenea, şi carnea de porc s-ar putea scumpi. Fermierii nu şi-au revenit încă din recenta creştere a preţurilor la energie iar în urmă cu cinci ani, pesta porcină a reprezentat o lovitură majoră pentru industrie.

"În România producem doar 20-25% din consumul naţional de carne de porc proaspătă. Suntem şi mai îngrijoraţi pentru că de fiecare dată când apar urgenţe de secetă, furajul se scumpeşte", spune Ioan Ladosi, preşedintele Asociaţiei Române producători de porci (Apcpr).

"Dacă nu reuşim să acoperim costurile, multe firme vor da faliment", spune Ladoşi.

Nu numai carnea de porc, ci şi floarea-soarelui suferă din cauza efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice.

"Seceta a făcut ravagii la culturile de floarea soarelui", relatează un apicultor din judeţul Iaşi. "N-a mai plouat din luna mai, când oricum a plouat foarte puţin, poate cinci litri de apă pe metru pătrat".

 

Măsuri drastice

Riscul este atât de mare încât Administraţia Naţională a Apelor din România a definit ca fiind "necesară" o raţionalizare a utilizării apei, evitând astfel udarea grădinilor şi reumplerea piscinelor.

Chiar şi acolo unde există surse locale de apă, acestea nu pot fi direcţionate cu uşurinţă acolo unde sunt necesare.

Apa din rezervaţia Stânca-Costeşti, de exemplu, nu poate fi folosită în câmpurile agricole din jur din cauza inadecvării bazinelor intermediare, sau a operatorilor care gestionează canalele agricole.

În urmă cu o săptămană, ministrul mediului, Tanczos Barna a declarat că rezervoarele strategice ale României sunt pline în proporţie de 68%, în timp ce, în prezent, 70% din ţară suferă de secetă. Ministrul se teme că va fi necesară chiar şi raţionalizarea apei potabile, relatează Euronews Italia, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel