Alex Florenţa îi acuză pe cei doi judecători că şi-au exercitat funcţia cu gravă neglijenţă, iar motivele invocate de aceştia pentru revocarea măsurii arestului preventiv este "vădit contrară raţionamentului juridic".
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, a sesizat în cursul zilei de astăzi, 4 iunie 2024, Inspecţia Judiciară privind comiterea de către doi judecători din cadrul Curţii de Apel Ploieşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit.t) teza a II-a din Legea nr.303/2022, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, şi art 271 lit. r) din Legea nr. 303/2022, constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror", spune Parchetul General, în comunicatul citat de Agerpres.
Printr-o încheiere din data de 13 mai, doi judecători de la Curtea de Apel Ploieşti au admis contestaţia formulată de trei inculpaţi (acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de omor într-un dosar penal instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa) şi au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu.
"Fără a pune în discuţie puterea de lucru judecat a încheierii menţionate, s-a apreciat că faptele celor doi judecători de a ignora materialul probator, care relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate şi, implicit, reîntoarcerea inculpaţilor în comunitate, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă. De asemenea, faptele judecătorilor de a nu motiva în concret în cuprinsul încheierii care sunt motivele care să justifice înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror", mai spune Parchetul.
Cei trei bărbaţi inculpaţi în cazul omorului care a avut loc în luna februarie la un hotel din zona montană Padina a judeţului Dâmboviţa au fost plasaţi în arest la domiciliu, conform unei decizii a Curţii de Apel Ploieşti din 13 mai.
În motivarea deciziei, judecătorii susţin că nu există motive suficiente pentru prelungirea arestării preventive.
"Raportat la împrejurările şi modul de desfăşurare a presupusei activităţi infracţionale, fără a omite din vedere stadiul derulării actelor de urmărire penală (...), la acest moment procesual, după trecerea perioadei iniţiale de aproximativ 60 de zile de la data luării măsurii arestării preventive în cauză faţă de inculpaţi, Curtea consideră că gravitatea faptelor şi limitele de pedeapsă prevăzute de lege nu pot constitui singurele temeiuri de apreciere a pericolului social pentru ordinea publică", se arată în motivare.
Instanţa a mai apreciat că măsurile preventive dispuse iniţial nu mai sunt necesare pentru buna desfăşurare a procesului penal, întrucât nu există "probe sau indicii că inculpaţii s-ar sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată sau că ar pregăti săvârşirea uni alte infracţiuni".
În cursul nopţii de 10 spre 11 februarie 2024, poliţiştii din Dâmboviţa au fost sesizaţi la 112 cu privire la faptul că, la un hotel din comuna Moroeni, zona montană Padina, un bărbat a fost înjunghiat. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au identificat victima decedată, un bărbat de 41 de ani din Târgovişte.
Conform anchetatorilor, incidentul a izbucnit pe fondul unui conflict spontan, într-o clădire anexă hotelului. Cei trei agresori au fugit cu maşina după ce l-au înjunghiat pe bărbatul de 41 de ani, dar au fost prinşi la scurt timp de poliţişti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News