Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Procurorii cer șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, actual vicepremier și ministru al Italiei 
WhatsApp
Un procuror italian a cerut sâmbătă unui judecător să-l condamne pe liderul Ligii de Dreapta, Matteo Salvini, la șase ani de închisoare pentru decizia sa din 2019 de a împiedica debarcarea a peste 100 de migranți în țară.

Matteo Salvini, ministru de Interne la acea dată, care în prezent își desfășoară activitatea ca vicepremier și ministru al Transporturilor în guvernul Giorgiei Meloni, este acuzat de răpire și așteaptă condamnarea după decizia sa care a lăsat migranții blocați pe mare, relatează Reuters. 

Procurorii au ordonat atunci confiscarea navei lor și evacuarea persoanelor de la bord.

Sâmbătă, procurorul a cerut încarcerarea lui Salvini într-o audiere în capitala siciliană Palermo. Decizia finală va reveni unui judecător de rang înalt la sfârșitul unui proces judiciar în trei etape.

O condamnare definitivă l-ar putea împiedica pe Salvini să ocupe funcții guvernamentale.

Matteo Salvini spune că a apărat frontierele Italiei și că ar face totul la fel

 

„Aș face din nou totul: apărarea frontierelor de imigranții ilegali nu este un crima,” a spus Salvini într-o postare pe X sâmbătă.

În timpul celor 14 luni ca ministru de Interne, Salvini a oprit mai multe bărci să acosteze în Italia în încercarea de a opri fluxurile de migranți. El a acuzat în mod regulat organizațiile de salvare a migranților că, în esență, încurajează traficul de persoane.

Liga lui Salvini face parte din guvernul de centru-dreapta al lui Meloni.

Giorgia Meloni îi ia apărarea lui Salvini

 

„Este de necrezut că un ministru al Republicii Italiene riscă șase ani de închisoare pentru că își face datoria de a apăra granițele națiunii, conform mandatului primit de la cetățeni,” a spus Meloni într-o postare pe X.

„Transformarea datoriei de a proteja granițele Italiei de imigrarea ilegală într-o crimă este un precedent foarte grav. Solidaritatea mea totală,” a adăugat ea.

Meloni, care a ajuns la putere în 2022, a promis să impună măsuri mai stricte împotriva sosirilor neautorizate din Africa de Nord, cu legi de imigrație mai dure, restricții asupra organizațiilor de salvare maritime și planuri de construire a taberelor de primire a migranților în Albania.

În același timp, ea a deschis ușa pentru sute de mii de migranți să lucreze legal în Italia în încercarea de a acoperi golurile de forță de muncă din țară și de a opri traficanții de migranți.

Datele Ministerului de Interne arată că numărul migranților neregulați care ajung în Italia pe mare până acum în 2024 este cu aproximativ două treimi mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, fiind vorba de 44.675 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel