Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primele cazuri de Flurona în România. Care sunt simptomele și cine sunt, momentan, cei mai afectați 
WhatsApp
E alertă sanitară în România după ce au apărut primele cazuri de infectare cu flurona, infecția simultană cu gripă și COVID. 
Au apărut primele cazuri de Flurona în România (Sursa foto: Victoria Watercolor/ Pixabay)

Medicii confirmă că au apărut și în România primele cazuri de Flurona, îmbolnăvirea simultană cu gripă și COVID. Aceștia avertizează că simptomele sunt extrem de serioase, iar pacienții au nevoie de internare pentru a primi tratament. Flurona debutează brusc, cu dureri crunte de cap, dureri musculare și articulare. 

”Ne așteptăm ca în viitorul apropiat, având foarte multe cazuri de gripă, să discutăm despre foarte multe astfel de situații. Nu va fi o explozie, dar vom avea concomitent cele două virusuri. 

Vorbim despre o simptomatologie zgomotoasă, pentru că este o însumare care ține de gripă și ține în același timp și de COVID, cu dureri de intensitate crescută musculare, articulare, dureri de cap, stare generală modificată, dar mult mai important este riscul pe care îl avem de a ajunge la complicații, mai ales la persoanele care sunt vulnerabile, adică cei care au boli cronice, persoanele care au o vârstă avansată, și o atenție sporită trebuie să o acordăm copiilor mici. 

În astfel de cazuri, când prin testare avem cele două virusuri, este important să se facă un consult medical de specialitate, să fie o evaluare corectă, și probabil că trebuie și o monitorizare cu spitalizare pentru o perioadă, în așa fel încât să ne asigurăm că nu apar forme severe care să pună viața pacientului în pericol” a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3 CNN. 

Pacienții nu au dezvoltat forme grave

 

Potrivit lui Marinescu, toți pacienții care s-au prezentat la spital cu simptome ale celor două boli au avut nevoie de spitalizare. Din fericire, ei nu au dezvoltat forme grave ale bolii și viața lor nu a fost niciodată pusă în pericol.

Adrian Marinescu a confirmat pentru sursa citată că toți pacienții internați cu flurona au fost copii. Explicația ar fi că aceștia au un sistem imunitar nedezvoltat suficient, așa că boala și-a făcut mai ușor loc în organismul lor.

Elevii revin, luni, la cursuri; conducerile şcolilor au primit recomandări de prevenire a răspândirii virusului gripal

 

Elevii revin la cursuri luni, după vacanţa de iarnă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Pentru prima dată, structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe.

Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 - 26 februarie.

Programele "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se organizează activităţi de instruire practică.

Vineri, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale şi să pună accent pe prevenţie.

Joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie conform programului şi că nu este încurajată neparticiparea la cursuri.

"Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie", a spus Ligia Deca într-o conferinţă de presă comună cu Alexandru Rafila, în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România se află, în prezent, în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât ar presupune revenirea la "anumite restricţii", cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Conform recomandărilor de la autorităţi, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:

* diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
* realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
* asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
* efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
* aerisirea periodică a încăperilor;
* instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
* recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;
* informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel