Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primar PSD: "I-aș băga la pușcărie pe cei care udă porumbul cu apă de uz casnic "
WhatsApp
Primarul PSD al unei comune din Gorj spune că i-ar băga la pușcărie pe cei care udă porumbul cu apă de la robinet. 
Petre Daea s-a dus noaptea pe câmp să vadă, la lanternă, pagubele făcute de secetă

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui a folosit cuvinte chiar mai dure și spune că i-ar împușca pe cei care folosesc apa de la robinet ca să ude porumbul. 

"Este un sfert din localitate afectată. Este afectată în această perioadă caniculară pentru că o rețea de alimentare cu apă de uz casnic este utilizată ca și o rețea de irigat, ceea ce nu este normal. Dacă aș fi în locul celor de la compania de apă le-aș face dosare penale, i-aș băga în pușcărie pe acești oameni care ia dreptul bolnavilor și copiilor... i-aș băga în pușcărie pe cei care udă porumbul în acestă perioadă în care alte familii nu au apă să bea, de sete. I-aș băga în pușcărie pentru că asta este o nesimțire, iar nesimțirea trebuie băgată la pușcărie. Ei udă cu nesimțire orice: udă gazonul, udă porumbii, eu i-aș împușca pe acești oameni care iau dreptul altor oameni la civilizație. Sunt familii care au copii mici, familii care au bătrâni bolnavi care stau la pat, țintuiți la pat zi și noapte și nu au cu ce să-i spele din cauză că unii udă porumbul. Deci oamenii care fac treaba asta și cei care fură apa... aș lua cele mai drastice măsuri. Când eram mic, aveam sarcină în fiecare seară sarcina să scot 50 de găleți de apă la fântănă și azi am ajuns să udăm porumbii cu apă de la rețeaua publică. E exagerat," a spus primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui la Radio Infinit. 

 

Secetă în România. Județele afectate

România, la fel ca toată Europa, este lovită de o secetă care a afectat major culturile și a dus la raționalizarea apei în mai multe regiuni. 

Suprafaţa totală afectată de secetă este de 106.389 ha, conform datelor comunicate până la această dată de 20 judeţe, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Situaţia suprafeţelor la culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate. Până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

 

Seceta ar putea avea efecte și asupra următorului an agricol

 

Seceta extremă afectează producţiile agricole ale României din acest an, însă va avea impact şi asupra următorului an agricol, întrucât lucrările nu vor putea fi executate la timp şi de calitate, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Acesta consideră că sistemul de irigaţii ar trebui adaptat la noile tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante, însă ar trebui utilizate şi soiuri de plante tolerante la secetă.

"Trebuie să avem în vedere culturile de toamnă şi pe cele din primăvara acestui an când discutăm de anul agricol în deplinătatea sa. Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar şi aici discutăm de diminuări de 35% faţă de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea. Sigur că sistemul de irigaţii ajută atât cât există apă în râuri, lacuri interioare, pânza freatică sau chiar fluvii, apă disponibilă pentru agricultură. Consider că trebuie regândit sistemul de irigaţii cu adaptarea sa la nou, la noi tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante. Important este şi soiul sau hibridul utilizat, care trebuie să fie tolerant la secetă, dar să utilizeze şi el la maximum această resursă epuizabilă. Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie. Acum se vede cel mai bine lipsa investiţiilor din ultimii ani în sistemul de irigaţii, deşi există un program cu bani suficienţi pentru realizarea acestor lucrări", a declarat preşedintele AFR, Daniel Botănoiu, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel