Publicitate
Piețele de Crăciun s-au deschis treptat ușile începând cu 27 noiembrie. Pentru mulți, vizita este ferm asociată cu un pahar de vin fiert. Dar cât de scump este vinul fiert anul acesta?
Costurile crescute pentru energie și materii prime nu se opresc la vinul fiert. La aproape jumătate din toate piețele de Crăciun din Germania, prețurile au crescut față de 2022.
În medie, un pahar de vin roșu fiert costă 3,97 euro. Anul trecut a fost 3,75 euro. Nu a existat nicio modificare de preț într-un singur oraș din 2018: la Regensburg rămâne constant la 3,50 euro, relatează merkur.de.
Cu toate acestea, cel mai scump pahar de vin fiert se vinde în Hanovra. Comercianții percep câte 5 euro. Există tarabe ieftine de vin fiert în Bochum, Dortmund și Kassel, unde costă cel mai puțin 3,50 euro.
Cele mai mari creșteri de preț sunt în Hanovra (plus 54 la sută) și Dresda (plus 50 la sută).
„Dacă există multe standuri de vin fiert, asta influențează concurența și, prin urmare, prețurile. Și dacă te concentrezi pe calitate, asta poate crește și prețul”, spune Peter Betz este director general al Activa Event Management, care se ocupă de tema piețelor de Crăciun.
Sezonul piețelor de Crăciun a început, dar, în unele locuri, vizitatorii vor aștepta mai mult timp la coadă pentru un pahar de vin fiert.
Mulți retaileri și operatori duc lipsă de personal. Operatorii și agențiile de ocupare a forței de muncă încearcă să reducă decalajele forței de muncă prin diverse campanii.
Frank Hakelberg, directorul general al Asociației germane a lucrătorilor din parcurile de distracții, a declarat că în unele cazuri, operatorii obișnuiți nu și-au mai putut deschide standurile din cauza lipsei de personal. S-ar putea, de asemenea, ca vizitatorii să fie nevoiți să aștepte mai mult vinul fiert sau merele în caramel la cozile care se vor crea.
Un motiv pentru deficitul de personal este migrarea angajaților către alte industrii. În anii pandemiei COVID, piețele de Crăciun nu s-au deschis. De aceea mulți muncitori și-au căutat alte locuri de muncă și au rămas acolo. Industria a pierdut 80% din personal din cauza pandemiei. Mai ales în industria ospitalității sau a construcțiilor, spune Hakelberg, citat de mdr.de.
În plus, munca în industria târgurilor și festivalurilor este solicitantă din punct de vedere fizic. Spălarea paharelor cu vin fiert și prăjirea cârnaților în fum puternic, chiar și timp de douăsprezece ore fără pauză la temperaturi sub zero grade Celsius, nu este deosebit de atractivă pentru mulți angajați. Munca în parcurile de distracții este grea, trebuie făcută în orice vreme confirmă Hakelberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News