Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prețul gazelor naturale în Europa crește după ce Ucraina a blocat livrările ruse
WhatsApp
Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut după ce operatorul de rețea de stat din Ucraina a suspendat fluxurile rusești într-un punct de intrare cheie, scrie CNBC.

Compania ucraineană Gas TSO a anunțat că, începând de miercuri, nu va mai accepta livrări de gaze prin punctul său de intrare de la Sokhranivka, către Europa.

Operatorul a blocat, de asemenea, transportul de gaze prin stația sa de comprimare de la graniță Novopskov, prin care trece aproape o treime din gazul din Rusia către Europa (până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi).

Prețurile europene ale gazelor naturale TTF au crescut miercuri cu peste 6,4% până în jurul orei 9:15, ora Londrei, potrivit datelor Refinitiv.

Atât stația de măsurare a gazului Sokhranivka, cât și Novopskov sunt situate în zonele ocupate de Rusia în estul Ucrainei, iar GTSOU a dat vina pe "acțiunile ocupanților" pentru întreruperea tranzitului de gaze.

Operatorul a declarat că va putea în continuare să își îndeplinească obligațiile de tranzit față de partenerii europeni prin redirecționarea gazelor către punctul de interconectare Sudzha, care se află pe teritoriul controlat de Ucraina.

"Compania a informat în repetate rânduri Gazprom cu privire la amenințările la adresa tranzitului de gaze din cauza acțiunilor forțelor de ocupație controlate de Rusia și a subliniat oprirea interferențelor în funcționarea instalațiilor, dar aceste apeluri au fost ignorate", a spus GTSOU.

Amenințarea Rusiei de a întrerupe fluxurile de gaze naturale către Europa a determinat Uniunea Europeană să își intensifice căutarea de furnizori alternativi, în condițiile în care Rusia reprezintă aproximativ 40% din totalul importurilor de gaze naturale ale UE.

Citește în continuare: Inflaţia continuă să crească în Germania, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii

 

"Rata inflaţiei a atins pentru a doua lună consecutivă un nivel-record în Germania", a declarat miercuri Georg Thiel, preşedintele Oficiului german pentru Statistică (Destatis), potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în aprilie la 7,4%, în creştere de la 7,3% în martie. Este vorba de cel mai ridicat nivel al inflaţiei după anul 1982.

Preţurile le energie au crescut în ultimul an cu 35,3% în Germania, majorările amplificându-se în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei. La alimente, creşterea preţurilor a fost de 8,6% în ultimul an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel