Publicitate
"Într-o perioadă de criză se nasc cele mai mari oportunităţi, iar astăzi avem argumente serioase pentru a finaliza cu succes un demers sprijinit fără rezerve de la cel mai înalt nivel de reprezentare în statul român: Preşedinţie, Guvern, diplomaţie, Parlament.
Vorbim de aderarea la Spaţiul Schengen care înregistrează astăzi cea mai importantă decizie şi anume Rezoluţia privind aderarea României la spaţiul Schengen, care a fost într-adevăr un efort colectiv, rezultatul unui demers consecvent al colegilor din Parlamentul European. Vorbim de 547 de voturi în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, efort pe care PPE l-a făcut şi le mulţumesc tuturor colegilor din grupul PPE şi colegilor români din Parlamentul European", a afirmat, marţi Gorghiu.
Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, România a demonstrat, în contextul provocărilor sanitare şi, mai recent, în contextul provocărilor de securitate din ultimul an, că este pregătită să apere frontiera Uniunii Europene.
"Vă spun ferm că România nu a stat cu mâinile în buzunare în această perioadă şi a avut contribuţii succesive şi foarte sănătoase la toate eforturile colective europene care au ţinut de provocările sociale, de provocări sanitare şi mai ales de partea de securitate din ultimul an. Şi am demonstrat încă o dată că suntem foarte bine pregătiţi să apărăm frontiera de est a Uniunii Europene.
Au trecut 11 ani de când Comisia Europeană a recomandat Consiliului să primească România şi Bulgaria în Schengen, însă mereu au fost obstacole sau condiţionalităţi politice, multe dintre ele nejustificate. Astăzi se pare că suntem pe drumul cel bun, într-un context foarte dificil, însă trag nădejde că nu vom rata această oportunitate. Vă asigur că facem toate eforturile ca acest proiect naţional să se concretizeze cât se poate de repede", a adăugat Gorghiu.
"Am împlinit de mult timp condiţiile tehnice de aderare, au fost nişte obstacole care ţin de aprecieri politice făcute de alţii, însă cred că în ultimii ani, cu precădere în ultimii doi ani, România a demonstrat că trebuie, merită şi are dreptul să fie în spaţiul Schengen", a declarat Gorghiu.
Preşedintelui interimar al Senatului a subliniat, într-o postare pe Facebook, că, pentru cetăţenii români, "apartenenţa la Schengen este sinonimă cu exercitarea deplină a dreptului de liberă circulaţie", conform Agerpres.
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat, marţi, o rezoluţie nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News