Publicația americană Washington Post pare să dezvăluie „strategia“ lui Trump de a-și atrage de partea Europa Centrală și de Est. Jurnaliștii americani sunt de părere că vizita de astăzi a președintelui României, Klaus Iohannis, la Casa Albă este de fapt un prilej prin care îi cere lui Trump „binecuvântarea” pentru a deveni iar președinte.
Articolul din Washignton Post, semnat de Anne Gearan, reporter acreditat la Casa Albă, începe ărin a afirma că președinte Iohannis este cel de-al zecelea lider european care îl vizitează pe Trump la Casa Albă numai în acest an, dar că niciunul dintre aceștia nu provine din Europa de Vest. „Pentru Trump, Europa Centrală și de Est are potențial de dezvoltare în domeniul comerțului, energiei și contractelor cu armament care ocolesc uneori Europa de Vest și o deranjează pe Angela Merkel“, potrivit publicației americane.
Citește și: Președintele Iohannis, ținut departe de comunitățile de români din America? „Vă asigur că Trump va afla!“
Trump subliniază „importanța Europei Centrale pentru SUA, ca aliați și parteneri de securitate și ca parteneri de afaceri și comerciali pentru viitor”, a declarat un oficial din administrația SUA. „Câțiva dintre liderii Europei de Est, Ungaria, Polonia și, acum, România, și-au dat seama cum să îl abordeze cu Trump, și fac apel la instinctele sale liberale”, a spus Kelly Magsamen, vicepreședintele pentru securitate națională și politică internațională la Centrul pentru Progresul American. „Lui Trump îi place ideea de a submina proiectul european, fie că e vorba de Brexit sau de sentimentele anti-UE”, a mai spus Magsamen.
Despre Iohannis, Washington Post spune că nu este ostil UE, ca Trump. Jurnaliștii americani subliniază subliniază însă că Iohannis „la alegerile din această toamnă și a fost avid să accepte o invitație la Casa Albă”.
În același text se arată și intențiile lui Trump, care ar vrea să prezinte România ca un exemplu pentru statele NATO pentru că își plătește cele două procente din PIB pentru Apărare. De asemenea, România s-ar putea alătura vecinilor din centrul Europei în a deschide sau măcar a lua în considerare mutarea misiunii diplomatice la Ierusalim, o prioritatea a Administrației Trump. Publicația nu amintește totuși că Iohannis s-a opus până acum acestei schimbări a locației ambasadei României, fiind principalul factor care a împiedicat relocarea ei.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News