Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Strigăt de ajutor din partea unui preot român din Cernăuți către toate structurile statului român: „Românii ar putea să-și piardă o serie de biserici”
WhatsApp
Un preot român din Cernăuți emite un apel disperat către toate structurile statului român, îndreptându-se către Ministerul Afacerilor Externe de la București și către Administrația Prezidențială. Cu toate acestea, preotul se confruntă cu lipsa de acțiune din partea acestor instituții.
Strigăt de ajutor din partea unui preot român din Cernăuți către toate structurile statului român: „Românii ar putea să-și piardă o serie de biserici” / Foto: Captură video youtube

El solicită sprijin pentru comunitatea românească din Cernăuți, care se confruntă cu provocări majore, inclusiv discriminare, abuzuri și încălcări ale drepturilor lor. În apelul său, preotul face un apel la guvernul român să ia măsuri concrete pentru a proteja drepturile și interesele românilor din Cernăuți, care se confruntă cu amenințări la adresa identității lor culturale și lingvistice.

Regimul condus de Zelensky continuă să exercite presiuni și să comită abuzuri împotriva comunității românești din Ucraina, alcătuită din aproximativ jumătate de milion de persoane.

„Enoriașii și preoții români nu au fost niciodată pro-ruși, dimpotrivă știm prin ce au trecut înaintașii noștri în perioada deportărilor, foametei și altor încercări coordonate de dictatorii de la Moscova. Aparținem spiritual și cultural poporului român și avem un singur scop – să păstrăm patrimoniul cultural al românității pe teritoriul Ucrainei”, se mai arată în apelul disperat a preotului român din Cernăuți.

 

Preotul român din Ucraina cere ajutor parlamentarilor români

 

În ciuda acestor obstacole, preotul și comunitatea românească din Cernăuți nu renunță și continuă să lupte pentru drepturile lor, în speranța că MAE de la București și Administrația Prezidențială își vor asuma responsabilitatea și vor acționa în mod decisiv pentru a proteja interesele românilor din Cernăuți.

„Rugăm autoritățile statului român – parlamentari, senatori, miniștri, secretari de stat, conducători ai statului în care locuiesc frații noștri de suflet – să intervină pe lângă autoritățile Ucrainei (centrale, regionale și locale) ca să nu ia decizii îndreptate împotriva comunității românești și a bisericilor ei. Orice hotărâre trebuie să ia în calcul opinia românilor din nordul Bucovinei, care nu își dorește să devină din nou o victimă colaterală a războiului, care și așa a luat multe vieți ale militarilor de etnie română care apară cu arma în mâini integritatea teritorială a statului ucrainean”, se arată în scrisoarea preotului român din Cernăuți.

 

Iată întreaga scrisoare a preotului român din Cernăuți

 

„Ortodocșii de etnie română din orașul Cernăuți ar putea fi scoși în stradă, iar bisericile lor istorice riscă să fie înstrăinate pentru totdeauna. În contextul conflictului religios din Ucraina, desfășurat în miezul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva poporului ucrainean, consiliul local Cernăuți va examina în zilele care urmează un proiect de decizie, înregistrat la Departamentul de Dezvoltare Urbană și Arhitectură, care prevede anularea dreptului de folosire a terenurilor din oraș pentru organizațiile care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzată fără niciun temei de legături cu Patriarhia de la Moscova.

În ciuda faptului că Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a rupt definitiv de Patriarhia de la Moscova, fiind aduse o serie de modificări în statut la sfârșitul lunii mai 2022 și condamnării agresiunii ruse pe teritoriul Ucrainei, autoritățile și presa continuă să o numească ca fiind subordonată Rusiei, ceea ce nu este adevărat.

Suntem o biserică independentă, condusă de Sfântul Sinod cu centrul la Kiev, iar toate lăcașele de cult ale românilor din regiunea Cernăuți aparțin acestei biserici, păstorită de Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine. De zeci de ani ni s-a permis să ne rugăm Bunului Dumnezeu în limba română, de aceea am fost devotați acestei biserici care ne-a păstrat credința, dar și graiul strămoșilor noștri.”, scrie preotul.

 

„Avem un singur scop – să păstrăm patrimoniul cultural al românității pe teritoriul Ucrainei”

 

„Enoriașii și preoții români nu au fost niciodată pro-ruși, dimpotrivă știm prin ce au trecut înaintașii noștri în perioada deportărilor, foametei și altor încercări coordonate de dictatorii de la Moscova. Aparținem spiritual și cultural poporului român și avem un singur scop – să păstrăm patrimoniul cultural al românității pe teritoriul Ucrainei.

Din păcate, autoritățile din nordul Bucovinei, care este o regiune multietnică, ar putea copia deciziile luate în alte regiuni, în alte orașe și ținuturi monoetnice ale Ucrainei. Bisericile care nu au dorit să se dezlipească de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, riscă să rămână fără terenurile pe care au funcționat decenii la rând. Drept urmare, românii ar putea să-și piardă o serie de biserici.

Este vorba de Biserica „Înălțarea Domnului” de la Horecea Urbană, zidită în vremea Domniei lui Carol al II-lea al României și sfințită în prezența Mitropolitului Bucovinei, Hotinului și a Maramureșului Visarion, precum și a numeroși preoți și enoriași la 21 noiembrie 1938.

Este vorba de Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Corovia, construită în 1908, de Catedrala „Sfântului Duh” din Cernăuți, de Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din suburbia Roșa a orașului Cernăuți, de Biserica „Sfântul Nicolae”, construită după modelul Mănăstirii de la Curtea de Argeş în perioada administrației românești.”, continuă acesta.

 

„Rugăm autoritățile statului român să intervină” 

 

„Bisericile înaintașilor noștri, unele ridicate din fonduri bisericești sau bani ai Statului Român, nu vor mai aparține comunității românești din motive greu de explicat și înțeles.

Rugăm autoritățile statului român – parlamentari, senatori, miniștri, secretari de stat, conducători ai statului în care locuiesc frații noștri de suflet – să intervină pe lângă autoritățile Ucrainei (centrale, regionale și locale) ca să nu ia decizii îndreptate împotriva comunității românești și a bisericilor ei. Orice hotărâre trebuie să ia în calcul opinia românilor din nordul Bucovinei, care nu își dorește să devină din nou o victimă colaterală a războiului, care și așa a luat multe vieți ale militarilor de etnie română care apară cu arma în mâini integritatea teritorială a statului ucrainean.

Solicităm consultări imediate cu membrii comunității românești – enoriași, preoți, lideri de asociații, intelectuali, înainte de a adopta orice decizie privind soarta lăcașelor de cult care reprezintă o valoare istorică și culturală pentru noi”, este mesajul disperat al preotului paroh Pavlenco Pavel, conform Romanian Global News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel