Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Premieră la Vatican: o armată de femei îl va apăra pe papa Francisc
WhatsApp
 Vaticanul face pregătiri pentru a primi femei în rândul gărzilor elvețiene. În viitoarea cazarmă a celor care păzesc Vaticanul vor fi spații speciale pentru persoanele de sex feminin, anunță Reuters.
Papa Francisc, în timpul unei rugăciuni

Noua cazarmă a gărzilor elvețiene de la Vatican va fi construită pentru a putea găzdui membri de sex feminin, dacă Papa Francisc sau succesorii săi vor permite femeilor să se alăture acestui corp de elită.

Oficialii fundației elvețiene care trebuie să strângă aproximativ 46 de milioane de dolari pentru a înlocui actuala cazarmă, veche de 150 de ani, au semnat miercuri un memorandum de înțelegere cu secretarul de stat al Vaticanului.

„Proiectul include camere individuale cu băi private. Există două motive. Unul este pentru că COVID a lovit atunci când a început proiectul, iar al doilea este posibilitatea de a integra femei în gardă. Dar această decizie nu este a noastră, ci exclusiv a Vaticanului și a papei", a declarat Riccardo Boscardin, un director al fundației.

Gărzile au fost formate doar din bărbați de mai bine de 500 de ani

 

Unitatea, a cărei principală misiune este de a-l proteja pe papă, este formată doar din bărbați de la înființarea sa în 1506. Membrii săi sunt toți cetățeni elvețieni.

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a numit femei în mai multe posturi de conducere de la Vatican, iar în martie a introdus o nouă regulă istorică care va permite oricărui catolic laic botezat, inclusiv femeilor, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului.

Fundația Gărzii Elvețiene Pontificale, care susține financiar garda, a strâns deja aproximativ 37 de milioane de franci și mai are nevoie de încă aproximativ 7,5 milioane, a declarat Boscardin pentru Reuters.

Lucrările la noua gardă vor începe în 2026

 

El a spus că lucrările ar trebui să înceapă în ianuarie 2026, astfel încât gărzile să nu fie strămutate în timpul Anului Sfânt 2025, când se așteaptă ca milioane de pelerini să viziteze Vaticanul.

Din cauza restricțiilor de construcție care implică clădirile istorice, partea cazărmii care dă spre Roma va fi păstrată sau reconstruită exact așa cum este acum.

Construirea unei clădiri complet noi, ecologice și cu economie de energie, chiar dacă la exterior seamănă cu cea veche, ar costa mult mai puțin decât renovarea celei existente, a precizat Boscardin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel