Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prăpăd în Italia. Bologna sub ape, imaginile momentului
WhatsApp
Bologna este capitala regiunii Emilia-Romagna, care se confruntă în prezent cu un coșmar al alunecărilor de teren. CNR: "Pământ încărcat de apă". Iată imaginile momentului
Prăpăd în Italia. Bologna sub ape, imaginile momentului (Foto: captura Youtube)

Prăpăd în Italia, Bologna este sub ape. Emilia Romagna, nu numai că este afectată de precipitații, dar și de numărul pagubelor și al victimelor (cele constatate până acum sunt 14) cauzate de inundații, și toate problemele legate de teritoriu.

Unele orașe, cum ar fi Ravenna, se tem de așa-numitul val lung și construiesc bariere pentru a-și apăra teritoriul. În zonele de deal și de munte, însă, riscul este diferit și există alunecări de teren.

Emilia Romagna, problema terenurilor inundate de apă

 

Sunt deja multe probleme, dar acum există temeri că alunecările de teren ar putea crește din nou din cauza solurilor îmbibate cu apă.

"Alunecările de teren au avut deja loc în timpul ploilor și vor continua să apară, deoarece precipitațiile atât de violente au modificat echilibrul de pe versanți. Tehnicienii lucrează pentru a evalua", explică Andrea Billi de la Institutul de Geologie și Geoinginerie a Mediului din cadrul CNR.

 

 

Bologna, o situație fără precedent

 

Deosebit de expuse sunt zonele de la poalele dealurilor, apoi trebuie evaluată compoziția rocilor „dacă este vorba de argilă, care este mai predispusă la alunecări de teren, sau de calcar'”.

Ce trăiesc oamenii din Emilia Romagna este un eveniment de o asemenea „excepționalitate încât chiar și intervențiile făcute pentru a-l preveni au fost depășite, cu bazinele speciale care s-au umplut pe rând și s-au revărsat”, spune Luca Brocca, de la Institutul de Cercetare pentru Protecția Hidrogeologică al CNR.

Potrivit acestuia „sistemul de prognoză a funcționat”, dar, spune el, „ne aflăm în fața unei situații de care nu-mi amintesc în istorie.

 

 

 

Ce se va întâmpla acum?

„Cea mai mare parte a apei se infiltrează în sol și fie merge la reîncărcarea acviferului, fie ajunge în cursurile de apă. Alunecările de teren se declanșează deoarece solul devine mai greu chiar și fără un eveniment de ploaie intensă. Cele de suprafață sunt, evident, mai rapide decât cele de adâncime. Dar riscul de alunecări de teren poate fi prezis", spune Brocca conform Il Messaggero.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG      

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel