Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prăjitură râioasă, desertul copilăriei din caietul cu rețete al mamei: Trucul care o face atât de gustoasă
WhatsApp
Prăjitura cu aluat răzuit sau prăjitura râioasă, așa cum era trecută în caietul cu rețete al mamei, este o rețetă numai bună de făcut iarna. Pe cât de haioasă este denumirea, pe atât de delicios este rezultatul.
prăjitura râioasă

Prăjitura râioasă sau prăjitura cu aluat răzuit este o rețetă tare simplă, care nu va da bătăi de cap niciunei gospodinei, nici măcar celei mai neîndemânatice când vine vorba de deserturi.

 

Ingrediente pentru aluat:

- 3 gălbenușuri + 1 ou întreg;

- 250 grame unt – la temperatura camerei;

- 150 grame zahăr;

Citește și Bomboloni. Rețeta gogoşilor pufoase din Italia. Secretul desertului care te va cuceri

- praf de copt – jumătate pliculeț;

- esență de vanilie;

- făină aproximativ 500 de grame.

 

Pentru umplutură:

- 3 albușuri;

- 150 grame zahăr;

- 100 grame nucă măcinată;

- 200 grame magiun de prune;

- sare;

- esență de rom.

 

Prepararea aluatului

 

Toate ingredientele, în afară de făină, se pun în bolul mixerului, unde se mixează timp 4-5 minute, după care se adaugă făina și se omogenizează. Compoziția astfel obținută trebuie să fie o cocă ce se desprinde de pe pereții bolului și nu se lipește de mâini.

1/3 din acest aluat se dă de-o parte și se păstrează în frigider. Restul compoziției se pune punem în tava tapetată cu hârtie de copt și se întinde întinzându-l pe toată suprafața acesteia.

Citește și Prăjitura Beţivană. Rețeta unui deliciu culinar, care te va cuceri

Se lasă de-o parte cât timp se pregătește umplutura.

Cum apare aspectul „râios“

 

Albușurile se bat spumă cu praful de sare și cu zahărul până se obține o bezea fermă - dacă întoarcem castronul, nu trebuie să cadă. Pentru un rezultat perfect, albușurile trebuie să fie la temperatura camerei, iar bolul / castronul în care se pregătește bezeaua,la fel și paletele mixerului, să fie foarte bine degresat. Se adăugă apoi nuca, magiunul și romul și se omogenizează. 

Crema obținută se întinde peste aluatul din tavă. După acest pas, aluatul păstrat la frigider se scoate și, cu ajutorul unei răzători, cu partea cu ociuri mari (de dovleac), aluatul întărit se răzuiește peste prăjitură, de unde și aspectul  „râios“

Prăjitura se coace la cuptor pentru 30-35 de minute la foc mediu, până începe să se rumenească frumos. După ce se răcește se porționează și, cine dorește, poate să o împudreze cu zahăr pudră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel