Pentru că nu necesita ingrediente scumpe și în plus ieșea și multă -- cât să sature toată familia - prăjitura cu foi Lica era alegerea perfectă pentru a fi făcut în week-end. Cu timpul am cam uitat rețeta, a rămas printre paginile caietului de rețete al mamei sub denumirea de „foi Lica” pentru că așa erau denumite foile de napolitană „pe vremuri“.
- 6 foi de napolitană (se găsesc aproape în orice supermarket);
- 450 g zahăr;
- 6 ouă;
- 300 g nucă mărunţită;
- 250 g unt (82% grăsime);
- rom.
Într-o cratiţă se pun 400 grame de zahăr, care se caramelizează la foc mic, având grijă să nu se ardă. Când zahărul este complet topit şi are o culoare aurie, se adaugă cubuleţele de unt şi se amestecă până se încorporează.
Separat se mixează ouăle cu 50 g zahăr şi se adaugp fir subţire peste amestecul fierbinte, amestecând încontinuu cu un tel pentru a evita gătirea ouălor. (În această etapă este ideal dacă ați avea un „asistent“ care să toarne amestecul de ouă cât amestecaţi energic în compoziție).
Crema astfel obținută se amestecă cu telul până se îngroaşă crema, apoi se ia de pe foc şi se adăugă nucile mărunţite şi puţin rom.
Vezi și: Prăjitura cu mere pentru leneși. Rețeta simplă pe care n-ai cum s-o ratezi
Pe un platou se așează prima foaie de napolitană - cu găurile mai mari deasupra - şi se pune umplutura, care se întinde bine. Operațiunea se continuă cu următoarea foaie și tot aşa până se termină cu o ultimă foaie de napolitană.
Prăjitura se înfășoară în folie alimentară iar deasupra se aşeză un tocător de lemn şi un obiect greu. Prăjitura se lasă peste noapte astfel încât să se înmoaie foile şi sa se întărească crema.
A doua zi se taie prăjitura în pătrate/dreptunghiuri/romburi și este gata de a fi savurată!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News