Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Povestea de succes a unei românce din Italia: „Deși vorbesc cinci limbi, nu îmi găseam de lucru. Astfel am deschis o spălătorie ecologică”
WhatsApp
Ramona Leoca, o româncă de 55 de ani, a deschis o spălătorie „verde” care găzduiește și un depozit de bagaje pentru turiști. Povestea ei inspiră atât comunitatea locală, cât și străinii, dovedind că determinarea și creativitatea pot depăși orice obstacol.
Povestea de succes a unei românce din Italia:„Deși vorbesc cinci limbi, nu îmi găseam de lucru. Astfel am deschis o spălătorie ecologică” / Foto: Unsplash

Aflată într-un cartier pitoresc din Bari, spălătoria ecologică „LavAndare”  a ajuns o afacere de succes, românca fiind foarte apreciată de locuitori pentru ideea ei de a combina serviciile de spălătorie cu depozitarea bagajelor. 

Ramona, absolventă a Facultății de Limba și Literatură Română, vorbește fluent cinci limbi, inclusiv japoneza, și a lucrat ca interpret. Aceasta a ajuns în Italia în 2002 și s-a stabilit în Bari în 2015, unde s-a confruntat cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă adecvat calificărilor sale.

„Când angajatorii vedeau experiența mea anterioară, le era jenă să-mi ofere doar 800 de euro salariu”, a declarat ea conform presei străine. În cele din urmă, a decis să își urmeze propria cale, aplicând la programul regional „Nidi” pentru a-și deschide propria afacere.

 

Românca are grijă și de mediu, reciclând plasticului în afacerea sa

 

Astfel, în 2018, a luat naștere „LavAndare”, o spălătorie cu o abordare ecologică și inovatoare. Ramona a integrat reciclarea plasticului în afacerea sa, utilizând pungi reciclate de la magazine pentru împachetarea hainelor și detergent la vrac pentru a reduce deșeurile. Afacerea a crescut treptat, mutându-se într-un spațiu mai mare de aproximativ 120 de metri pătrați.

Recent, Ramona a adăugat un serviciu de depozitare bagaje, funcționând zilnic între orele 9:00 și 21:00.

„Lucrez cu multe structuri de cazare și am realizat că un serviciu de depozitare ar fi util pentru bagajele turiștilor”, a explicat ea. Prețurile pentru depozitare variază de la 3 euro pentru un bagaj mic până la 7 euro pentru unul mare, pentru 8 ore.

În planurile sale viitoare, Ramona dorește să ofere servicii de self-service duminica, pentru a veni în sprijinul celor cu programe încărcate.

„Cel mai prețios lucru pe care îl avem este timpul. Și eu intervin în viața agitată a celor care lucrează la birou și când se întorc acasă nu mai au energie”, a adăugat ea.

Ramona are și un mesaj de încurajare pentru femeile străine care își caută o oportunitate de muncă: „Să încerce să fie independente, să lupte pentru ceea ce visează, fie că sunt de aici sau nu. Sigur, pentru femeile străine există bariera lingvistică, dar nu trebuie să renunțe.”

În continuare, Ramona își propune să organizeze activități comunitare, precum zile dedicate bucătăriei internaționale. „Aici sunt multe comunități, inclusiv filipinezi și pakistanezi. Ar fi frumos să îi lăsăm să se exprime prin felurile de mâncare tradiționale”, a concluzionat ea.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel