Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic şi-a exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu această "decizie unilaterală" a guvernului britanic, în "contradicţie flagrantă cu abordarea constructivă care a predominat până în prezent", potrivit comunicatului redactat în termeni extrem de duri.
Decizia britanică constituie "o încălcare" a dispoziţiilor protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul acordului de Brexit dintre UE şi Regatul Unit, precum şi "obligaţia de bună-credinţă" prevăzută în acordul respectiv.
Pentru Bruxelles, această decizie "subminează" atât activitatea comisiei comune însărcinate să supravegheze punerea în aplicare a tratatului de divorţ între UE şi fostul stat membru - care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât şi "încrederea reciprocă" necesară pentru soluţiile de cooperare.
În plus, UE regretă o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreşedintele (european) al comitetului comun, să fi fost informat.
Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie privind controversatele controale asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzută pentru a permite companiilor să se adapteze la noile aranjamente post-Brexit.
Este o măsură "temporară" menită să evite perturbări majore "în cadrul unei implementări pragmatice şi proporţionale a protocolului nord-irlandez", a subliniat într-o declaraţie trimisă parlamentului ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis. Discuţiile pe această temă continuă cu Uniunea Europeană, a asigurat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News