Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Portugalia, a fost primită vinerea trecută, 17 martie, în Sala Mare a Primăriei din Loulé, de primarul Vítor Aleixo și de reprezentanți ai diasporei românești din municipiul Loulé. Scopul este acela de a întări legăturile economice, sociale și culturale care unesc municipiul Algarve și țara din Est.
Relațiile bilaterale dintre cele două țări au fost în centrul atenției la această întâlnire. Și dacă România are astăzi în Portugalia a doua cea mai mare comunitate de migranți din Europa, Loulé este al treilea municipiu din țară care primește cele mai multe fluxuri migratorii.
Potrivit Ioanei Bivolaru, "există întotdeauna loc de îmbunătățire și potențial de dezvoltare", în ciuda "excelentei relații de proximitate care există, atât din partea municipalității din Loulé în modul în care tratează comunitatea de migranți", cât și în ceea ce privește monitorizarea acestor cetățeni de către ambasadă.
Unul dintre domeniile pe care acest diplomat consideră că ar putea deveni fundamental în această cooperare este sectorul economic, fie că este vorba de investiții românești pe teritoriul național, fie de oameni de afaceri portughezi în România
Digitalul, telecomunicațiile, energia și turismul sunt sectoarele în care antreprenorii români investesc cel mai mult în țara noastră. Dar când vorbim de investitori portughezi în ceea ce este acum a doua piață ca mărime din Europa Centrală și de Est pot apărea alte domenii.
"Nu este o țară foarte apropiată, dar ar putea fi o opțiune pentru mulți dintre cei care vor să investească acolo. Am primit la ambasada noastră mulți interesați care doresc să se stabilească în țara noastră și sunt mulți oameni de afaceri portughezi care doresc să colaboreze cu români pentru a licita diverse proiecte", a explicat Ioana Bivolaru.
Pe lângă aspectele lingvistice, în cadrul programului interguvernamental de predare a limbii române, Ioana Bivolaru a vorbit și despre importanța acțiunilor consulare itinerante, reluate în această perioadă post-pandemică.
Dar, alături de existența unor "buni întreprinzători cu activități economice de succes" în țesutul de afaceri înființat în județ, în regiune și în țară, Victor Aleixo a amintit și de muncitorii și de numeroșii cetățeni români care se confruntă cu dificultăți.
"Acesta este un municipiu în care există multă bogăție, dar și sărăcie și acolo găsim câțiva români", a spus el, considerând că și acești oameni au meritat sprijin social din partea Primăriei Loulé.
În acest context, Paula Medeiros, de la Înaltul Comisariat pentru Migrații, s-a referit la Loulé ca la un "exemplu de urmat în ceea ce privește politica privind imigranții".
"Este cel mai bun exemplu de interculturalitate, de simbioză perfectă", a spus ea.
Într-adevăr, asociația DOINA, cu sediul în Almancil, a fost un factor determinant în această legătură între cele două comunități, atât în susținerea integrării sociale, cât și în conservarea culturii românești.
La sesiune a fost prezent și Carlos Silva Gomes, președintele Adunării Municipale din Loulé, care a subliniat că aceasta a fost una dintre primele autorități locale din Portugalia care a ales un deputat de origine străină: deputatul municipal Elizabeta Necker.
"Participarea acestor cetățeni pe listele electorale este din ce în ce mai necesară", a subliniat el conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News