În Grecia continuă grevele şi protestele, după cea mai gravă catastrofă feroviară din istoria ţării. Mii de oameni au ieşit în stradă, în Atena, iar transportul public a fost perturbat. Un miting de amploare are loc și în Creta. Sindicate, cluburi și organizații studențești cer ca responsabilii pentru tragedia feroviară să fie traşi la răspundere.
`Pentru noi, această zi este una de doliu pentru întregul stat. Problemele care există în transporturi și în multe lucruri din Grecia sunt clar evidente. Pentru că unii oameni iau bani, nu fac ceea ce ar trebui să facă și banii se pierd”, spune Dimitris Papageorgiou, localnic, conform Observator.
Şi în Franţa oamenii ies în stradă. Protestele au început de la primele ore ale dimineţii. Angajaţii mai multor rafinării avertizează că niciun strop de combustibil nu va fi transportat până vineri. "Veniţi să paralizăm Franţa", a fost îndemnul sindical care a mobilizat peste trei milioane de oameni. Manifestanţii au blocat străzi, intrările în gări şi aeroporturi.
În Lyon, forţele de ordine au risipit protestatarii cu gaze lacrimogene şi au tras focuri de avertisment. La Nantes s-au ridicat baricade, iar la Rennes manifestaţia chiar a degenerat în confruntare între poliţie şi câteva sute de tineri mascaţi şi îmbrăcaţi în negru. Şi la Paris, la coloana manifestanţilor sindicali s-au alăturat aproape o mie de oameni. Forţele de ordine au intrat în acţiune după ce aceştia au încercat să devasteze sediile unor agenţii bancare. Peste 40 de persoane au fost arestate în toată ţara, cele mai multe la Paris. Potrivit poliţiei, nouă agenţi au fost răniţi.
Traficul feroviar va fi perturbat şi astăzi. A fost a şasea grevă sindicală care a paralizat Franţa în mai puţin de două luni din cauza creşterii vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani. Franţa are acum una dintre cele mai mici vârste de încetare a muncii din Uniunea Europeană. Măsura guvernului vine ca parte a unui plan mai amplu de stabilizare a economiei.
Şi alte ţări din Europa anunţă astăzi mişcări de stradă: proteste de amploare vor avea loc în Italia şi Belgia. Şi în Grecia continuă grevele, iar francezii au anunţat că vor ieşi la proteste şi sâmbătă şi pe 15 martie.
Haos a fost şi peste graniţă în Belgia unde în stradă au ieşit pompierii. Salvatorii au intrat cu forţa în sediul Comisiie Europene şi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. Au aruncat cu petarde şi fumigene. Vor salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune şi să li se permită să se pensioneze la 60 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News