Publicitate
Au fost înregistrate începând cu data de 20 mai 49 de astfel de cazuri în Suedia, dar numărul lor ar putea creşte pe măsură ce deţinătorii locuinţelor se întorc din vacanţe şi constată jafurile, iar deocamdată poliţia nu are nici un suspect.
Mai multe încuietori forţate au fost studiate de specialiştii poliţei suedeze, care au confirmat utilizarea acidului azotic, un lichid coroziv incolor.
Într-un interviu acordat televiziunii publice suedeze SVT, Monica Kruger, din cadrul poliţiei de frontieră suedeze, a detaliat modul de operare al hoţilor, care "introduc acid azotic (...) în broasca cilindrică şi acest acid determină coroziunea metalului, ceea ce permite forţarea încuietorii". "Acidul azotic este amestecat cu un alt acid pentru a accelera coroziunea, dar nu suntem încă pe deplin siguri", a mai spus reprezentanta poliţiei, potrivit sursei citate de Agerpres.
Metoda folosită nu produce zgomot, însă acidul eliberează un miros puternic care se răspândeşte pe scara imobilului, astfel că locatarii ar trebui să-şi dea seama cu uşurinţă că se întâmplă ceva neobişnuit.
Spargeri de locuinţe prin aceeaşi metodă au fost înregistrate în ultimii doi ani de asemenea în Germania, Franţa, Belgia, Austria şi Portugalia. Cinci cetăţeni georgieni au fost inculpaţi în Franţa în august 2023 pentru o serie de aproximativ zece jafuri comise astfel în regiunea pariziană.
Suedia cooperează în prezent cu alte ţări în cadrul Europol pentru a elucida dacă valul recent de spargeri de locuinţe este legat de vreo reţea infracţională care a acţionat şi în alte ţări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News