Din rețea făceau parte maghiari, români, slovaci şi polonezi, iar liderul organizaţiei criminale este un libian. Pe baza dovezilor, grupul a fost considerat responsabil pentru transportul a peste 600 de migranți ilegali în Europa de Vest.
Gábor Balog, șeful departamentului anti-migrație ilegală al departamentului de criminalitate internațională, a declarat că ancheta a început în toamna anului 2020 cu colectarea de informații secrete. Anchetatorii au ajuns, în cele din urmă, la câteva clădiri agricole de la periferia orașelor Ruzsa și Ásotthalom, unde erau cazați migranții.
În clădirile fermei abandonate au fost găsite ambalaje alimentare și sticle cu inscripții maghiare, din care anchetatorii au concluzionat că cineva din partea maghiară a ajutat migranții.
În cadrul anchetei a fost descoperit întregul traseu al migranților: cei sosiți din țări terțe se deplasau prin Serbia până la granița cu Ungaria, iar de acolo se organiza trecerea ilegală prin ecluza de frontieră, practic folosind o scară.
Migranții au folosit coordonatele GPS pentru a ajunge în apropierea Autostrăzii 55, unde erau găzduiți în clădiri agricole. În cadrul anchetei au mai fost găsite rucsacuri, telefoane mobile abandonate, cărți de identitate și cartele SIM, scrie presa maghiară.
Membrii organizației criminale au fost chiar atenți să nu încalce restricția care era încă în vigoare la acea vreme din cauza pandemiei.
Principalul organizator al rețelei de trafic de persoane a fost un bărbat libian în vârstă de 55 de ani. Bărbatul a fost arestat pe 22 septembrie 2021 la Budapesta, de unde a gestionat rețeaua. Era cunoscut de migranți ca Abu Mariam.
Potrivit anchetei, acest bărbat a fost în contact cu migranții, cerându-le 3.500-4.500 de euro de persoană pentru a-i aduce în țara de destinație. La momentul arestării sale, asupra lui au fost găsite trei documente românești și bulgare emise cu nume diferite, fiecare având propria fotografie.
În cele din urmă, 14 membri ai organizației criminale au fost capturați. Ancheta a constatat că grupul a funcționat într-o manieră coordonată, ierarhică și conspirativă. Activitatea lor de trafic de persoane a durat din toamna anului 2020 până la 11 mai 2021. Cei 14 infractori riscă o pedeapsă cu închisoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News