Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Plăcinte moldovenești „Poale-n brâu”. Prepară desertul copilăriei tale simplu și rapid
WhatsApp
Astăzi ți-am pregătit o rețetă pas cu pas de brânzoaice pufoase sau „poale-n brâu”. Rețeta de „poale-n brâu” moldovenești este foarte simplă și gustoasă. Are aluat dospit cu umplutură vanilată de brânză cu stafide. Cum se fac brânzoaicele aromate,  pudrate cu zahăr, cu aluat pufos si umplutură cremoasă din copilărie.

Brânzoaicele sau pe denumirea moldovenească „poale- brâu” se fac peste tot, nu doar la noi. Ba chiar cel mai probabil provin de la nemți, unde se numesc Quarktaschen sau de la austrieci, având denumirea de Topfentascherl… Așa că originea lor moldovenească este clar discutabilă.

Însă, cu siguranță „poalele-n brâu” reprezintă pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. Când te gândești la aceste plăcinte cu brânză, te gândești la bunica, la acasă. Indiferent de țara în care locuiești, spiritul tău de român se activează instant când ți se face poftă de acest desert. 

Din păcate în unele zone s-au distorsionat rețetele clasice și s-a ajuns la brânzoaice făcute din aluat ca de pâine (cu apa în loc de lapte și fără ouă), având o umplutură fadă de brânză amestecată cu urme de zahăr fără aromele de vanilie și coaja de lămâie. Noi ți-am pregătit o rețetă tradițională și simplă, pentru ca desertul tău să aibă gustul copilăriei.

 

Ingrediente

 

Pentru aluat:

- 600 grame făină 

- 3 gălbenușuri

- 100 grame unt cu minim 80 % grăsime

- 350 mililitri de lapte

- 50 grame zahăr

- 30 grame drojdie proaspătă sau 10 grame drojdie uscată

- vanilie (1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract)

 - coajă de lămâie rasă

- un praf de sare

 

Pentru umplutură:

- 500 grame brânză de vaci mai grasă

- 1 ou

- 200 grame zahăr

- 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie

- 2 lingurițe coajă rasă de lămâie

- un praf de sare

- 100 grame griș

- 100 grame stafide

 

Pentru uns:

- 1 ou bătut

- smântână (se ung cu smântână imediat ce sunt scoase din cuptor, pentru a rămâne fragede)

 

În plus:

- zahăr pudră (opțional)

 

 

Mod de preparare rețetă „poale-n brâu”, gustul copilăriei - Pas cu pas

 

Aluat dospit

Pentru aluat se amestecă zahărul cu drojdia și cu laptele călduț. Se adaugă apoi treptat gălbenușurile, untul la temperatura camerei, coaja de lămâie rasă și vanilia și se omogenizează cu un pic de făină. Se adaugă apoi sarea și restul de făină și se frământă aluatul. Se lasă la dospit până se dublează.

 

3. Rețetă tra... (gbrbrb.png)

 

Umplutura de brânzică

Brânza de vaci se va lăsa la scurs, apoi se va amesteca cu restul ingredientelor. De ținut cont, faptul că se adaugă abia la final grișul. Cantitatea acestuia diferă în funcție de cât de apoasă e brânza. Dacă e destul de uscată, se poate renunța la griș, sau se adaugă foarte puțin pentru gust.

Din această compoziție nu trebuie să lipsească stafidele. Desigur, dacă nu sunteți fanul lor le puteți omite, însă rețeta tradițională așa spune. Nu uitați să presărați un pic de sare, vanilia și coaja rasă de lămâie! Fără acestea brânzoaicele vor fi fade. Stafidele nu trebuie înmuiate deoarece se vor umfla la copt prin absorbirea zerului în exces al brânzei.

 

2. Rețetă tra... (dcwc.png)

 

Mod de preparare rețetă „poale-n brâu” - Coacerea

 

Tăiați aluatul în mai multe pătrate. Apoi le umpleți cu crema preparată din brânză și le închideți ca pe un plic. Aceste brânzoaice sau „poale-n brâu” se coc 10 minute la 180° și încă 10 minute la 160°. Cuptorul trebuie să fie bine încins înainte de a le pune la copt.

La final, după ce le scoateți din cuptor, le ungeți cu smântână grasă, pentru a rămâne cât mai fragede. Apoi le presărați cu zahăr pudră și le puteți servi atât calde, cât și reci. Poftă bună!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
pixel