Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peter Szijjarto a declarat că Ungaria sprijină aderarea României la Spațiul Schengen în acest an
WhatsApp
Guvernul ungar se angajează să sprijine România în eforturile sale de aderare la Spațiul Schengen, a declarat marți, la București, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto. 
Peter Szijjarto a declarat că Ungaria sprijină aderarea României la Spațiul Schengen în acest an

În timpul unei conferințe de presă, după discuțiile avute cu ministrul român de Interne, Lucian Bode, Szijjarto a subliniat că Ungaria va face tot posibilul pentru ca România să poată adera la Spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, până la sfârșitul acestui an, în timpul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, potrivit agenției de presă MTI, conform Antena 3 CNN.

 

Interes național pentru Ungaria

 

Szijjarto a menționat că aderarea României la Spațiul Schengen este, în primul rând, în interesul național al Ungariei. El a explicat că eliminarea controalelor la frontierele rutiere dintre cele două țări ar contribui la reducerea cozilor lungi la punctele de trecere și ar facilita deschiderea a zece legături rutiere care, în prezent, sunt accesibile doar sâmbăta.

Această măsură ar îmbunătăți considerabil conexiunile între comunitățile maghiare de pe ambele părți ale frontierei, întărind astfel legăturile economice și sociale.

„România este una dintre principalele piețe de export ale Ungariei, astfel încât aderarea la Schengen ar fi extrem de benefică pentru companiile ungare”, a subliniat ministrul maghiar.

„Așadar, noi nu avem decât de câștigat de pe urma aderării României la Schengen, prin urmare vom face tot posibilul pentru ca România să poată adera la această zonă în timpul președinției ungare a UE”, a continuat el.

 

Apel la solidaritate europeană

 

Ministrul ungar a făcut apel la țările vest-europene să susțină eforturile României de aderare la Spațiul Schengen și să nu fie ipocrite în abordarea acestui subiect.

„Sperăm foarte mult că nici țările vest-europene nu vor fi ipocrite și că toți cei care au spus până acum că vor susține această aderare, o vor și face”, a afirmat Szijjarto, referindu-se, fără a numi explicit, la Austria, care a opus veto la ultima încercare a României de a adera la Schengen.

 

Cooperare transfrontalieră și securitate

 

În cadrul întâlnirii, Peter Szijjarto a menționat semnarea unui acord bilateral privind cooperarea transfrontalieră în domeniul urmăririi penale, care „va contribui la protejarea Ungariei și a ungurilor”. El a subliniat că ambele țări se află pe o rută folosită de migranții ilegali și rețelele de crimă organizată și că o colaborare strânsă este esențială pentru a menține securitatea.

„Ar face același lucru și acum, dacă România și Ungaria nu ar avea o atitudine atât de fermă față de migranți, față de traficul de persoane și crima organizată”, a afirmat ministrul maghiar, adăugând că părțile au convenit să intensifice această cooperare.

 

Creșterea presiunii migraționiste

 

Szijjarto a avertizat că fluxurile de migrație ilegală vor continua să se intensifice la frontiera de sud-est a Europei, în contextul în care migrația rămâne una dintre temele centrale în disputele dintre Budapesta și Bruxelles.

„Este clar că factorii care cauzează migrația ilegală nu se atenuează, devin din ce în ce mai acuți, iar fluxurile de migrație ilegală vor continua să se intensifice aici, la frontiera de sud-est a Europei”, a spus el.

În ciuda criticilor venite din partea Bruxelles-ului, Szijjarto a reiterat poziția fermă a guvernului ungar în ceea ce privește securitatea națională. „Ne vom proteja de migranții ilegali, chiar dacă Bruxelles-ul ne va pedepsi pentru aceasta, deoarece pentru noi siguranța poporului ungar este pe primul loc”, a declarat el.

 

Poziție cheie pentru Europa

 

În final, ministrul ungar a subliniat că atât Ungaria, cât și România se află într-o poziție cheie pentru a proteja Europa de migrația ilegală, și a evidențiat importanța menținerii unei politici stricte în acest sens.

Această poziție vine în contextul sancțiunilor aplicate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Ungariei pentru nerespectarea politicilor comunitare privind migrația, în luna iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel