Duminică dimineață, garda de coastă italiană a adus pe țărmul insulei Lampedusa aproximativ 270 de migranți, care se aflau pe șase ambarcațiuni. În ziua precedentă, sâmbătă, alți 718 migranți au fost recuperați din 27 de bărci și transportați pe insula aflată la circa 130 de kilometri de coastele Tunisiei.
Cei care au ajuns pe insulă provin din diverse țări din Africa sub-sahariană, majoritatea venind din Congo, Coasta de Fildeș, Burkina Faso, Camerun, Guineea, Nigeria, Senegal și Mali. Ei au comunicat autorităților italiene că au plecat din orașele de coastă tunisiene Sfax, Gabes și Mahdia, pentru a traversa Marea Mediterană.
Kais Saied, președintele Tunisiei, a anunțat în timpul verii implementarea unor măsuri stricte împotriva migranților din Africa sub-sahariană care ajung în țara sa. Aceste măsuri par să fi contribuit la creșterea numărului de plecări din Tunisia către Europa. Declarațiile sale privind migranții au stârnit critici din partea Uniunii Europene și a Organizației Națiunilor Unite, când a afirmat că migranții ilegali au devenit o sursă de "violență și crime", iar prezența lor în Tunisia ar face parte dintr-o "acțiune criminală" menită să modifice componența demografică a țării.
Centrul de primire a migranților de pe insula italiană Lampedusa are o capacitate de aproximativ 400 de persoane, dar acesta este în mod constant depășit. În prezent, numărul migranților depășește 2.000. Autoritățile italiene transferă periodic migranții de pe insulă pe continentul italian, mulți dintre aceștia plecând mai departe către alte state din Europa de Vest.
Conform guvernului de la Roma, în Italia au debarcat peste 96.300 de migranți începând de la începutul acestui an, în comparație cu 45.700 în întregul an precedent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News