Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste jumătate dintre copiii care au părinții plecați în străinătate vor petrece Paștele fără ei
WhatsApp
Conform unei analize realizate de Asociația Salvați Copiii, peste jumătate dintre copiii români care au părinții la muncă în străinătate nu vor putea fi alături de ei de Paște.
Peste jumătate dintre copiii care au părinții plecați în străinătate vor petrece Paștele fără ei / Foto: Unsplash

Paștele se apropie cu pași repezi, iar pentru mulți copii din România, această sărbătoare nu va aduce bucurie și lumină, ci o realitate dureroasă: absența părinților lor. 

Un studiu realizat de Asociația Salvați Copiii relevă că 55% dintre părinții plecați în străinătate nu vor putea să vină acasă în perioada următoare, în timp ce doar 39% au declarat că vor reuși să se întoarcă pentru a petrece sărbătorile alături de cei dragi. De asemenea, 6% dintre aceștia încă nu au luat o decizie în acest sens, lăsând un strop de speranță în inimile copiilor lor.

Statisticile sunt cutremurătoare, arătând că peste jumătate de milion de copii din România se confruntă cu absența unuia sau ambilor părinți plecați la muncă în străinătate. Acest lucru subliniază amploarea fenomenului migrației economice și impactul său devastator asupra familiei și copiilor lor.

 

Regiunile cu cei mai mulți copii cu părinții în străinătate

 

Analiza efectuată de Asociația Salvați Copiii a identificat și regiunile din țară cu cei mai mulți copii lăsați în urmă de părinți. Regiunea Nord-Est, Moldova, se situează în fruntea clasamentului, cu peste 138.000 de copii a căror părinți sunt plecați peste hotare. Aproximativ unu din șase minori din această regiune se confruntă cu absența părinților în perioada sărbătorilor.

În regiunea Sud-Muntenia, sunt identificați peste 107.000 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, în timp ce în regiunea Nord-Vest există aproximativ 71.000 de astfel de copii. De asemenea, regiunea Sud-Est înregistrează o cifră semnificativă, cu aproximativ 57.000 de copii a căror părinți sunt departe de casă pentru a lucra în alte țări.

 

Prețuri ridicate la zboruri în perioada Paștelui

 

Una dintre posibilele explicații pentru absența părinților de sărbători ar putea fi și costul ridicat al biletelor de avion. Prețurile ridicate înregistrate în această perioadă pot face ca reuniunea familiei să devină o povară financiară greu de suportat pentru mulți părinți care lucrează în străinătate. De exemplu, prețurile biletelor de avion de la Roma la București pentru ziua de sâmbătă, 4 mai, variază între 111 euro și aproximativ 600 de euro, în timp ce pentru zborurile din Spania prețurile se încadrează între 170 de euro și 679 de euro.

2.  Foto: Uns... (roma-romania_12262600.png) 3.  Foto: Uns... (spania-romania_55740500.png)

Aceste date triste subliniază nevoia urgentă de sprijinire a familiilor care se confruntă cu separarea și absența părinților de sărbători, precum și importanța dezvoltării unor politici și programe sociale menite să faciliteze reunirea familiilor și să ofere sprijin emoțional și financiar copiilor lăsați în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel