Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 6500 de muncitori imigranți au murit pe șantier, pentru construcția stadioanelor
WhatsApp
 În jur de 6.500 de muncitori migranţi, angajaţi la construirea stadioanelor din Qatar în perspectiva Cupei Mondiale de fotbal din 2022, şi-au pierdut viaţa începând cu anul 2010, scrie ziarul belgian La Derniere Heure.

Conform sursei, victimele, care lucrau la construcţia stadioanelor sau în infrastructură, ar fi din India, Bangladesh, Nepal, Pakistan şi Sri Lanka.

Pe de altă parte, potrivit The Guardian, numărul morţilor este cu mult peste 6.500, deoarece doar cele cinci ţări menţionate păstrează evidenţe. Qatarul a angajat mulţi muncitori din Filipine şi Kenya, state unde nu se se ţine evidenţa angajaţilor de peste hotare.

Potrivit cifrelor oficiale ale guvernului din Qatar, majoritatea lucrătorilor migranţi au murit din cauze naturale, însă date certe nu există deoarece nu s-au efectuat autopsii.

Mulţi dintre angajaţii în construcţii au suferit din cauza condiţiilor de viaţă şi muncă precare, în contextul temperaturilor caniculare.

Guvernul de la Doha a menţionat că în jur de 2 milioane de muncitori străini lucrează în Qatar.

Muncitorii imigranţi din Qatar sunt în continuare exploataţi de angajatori, care-i ameninţă cu expulzarea, nu le virează salariul sau nu îl plătesc integral, susţinea Human Rights Watch într-un raport publicat în vara anului trecut. Abuzurile persistă deşi Qatarul s-a angajat să reformeze legislaţia muncii, ce face obiectul a numeroase critici referitoare la condiţiile de muncă ale imigranţilor, mai ales pe şantierele CM 2022.

Locuri de muncă în construcții. Qatar-ul nu are forță de muncă



Muncitorii imigranţi reprezintă peste 90% din cele 2,75 milioane de locuitori ai Qatarului.

"În ciuda unor reforme în ultimii ani, practica salariilor reţinute şi neplătite, precum şi alte abuzuri legate de remuneraţie, este persistentă şi generalizată la cel puţin 60 de angajaţi şi firme din Qatar", indica HRW într-un comunicat.

HRW a chestionat atunci 93 de muncitori imigranţi, angajaţi de peste 60 de firme sau indivizi, şi a consultat documente oficiale şi rapoarte pentru a efectua ancheta sa.

Printre măsurile luate de Doha se numără un sistem electronic de protecţie a salariilor, menit să le detecteze pe cele neplătite. Eficacitatea acestuia a fost afectată de numeroasele cazuri în care marile companii nu au plătit salariile.

"Mor de foame, familia mea moare de foame acasă", mărturisea pentru acest ONG un agent de securitate ugandez, care susţine că a primit doar o lună salariul de 329 de dolari între septembrie şi decembrie 2019, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel